Zdrowie na co dzień
            
Rodzaje herbat i ich własciwości
Herbata początkowo traktowana była jako lek, z czasem zaczęto pić ją przede wszystkim dla przyjemności. Do dziś napary z pachnących listków uważane są za smaczny napój, który powszechnie gości na stołach. Często nawet nie zdajemy sobie sprawy jakie herbata ma właściwości i jak wiele jest jej rodzajów.

Herbaty oprócz wyjątkowych walorów smakowych, są chętnie spożywane z uwagi na ich dobroczynny wpływ na organizm. Rytuał parzenia i picia herbaty jest nadal ważny w Chinach czy Japonii. W Polsce napój ten na tyle spowszedniał, że ciężko dla większości z nas wyobrazić sobie choćby jeden dzień bez herbaty. Bez względu na porę roku chętnie sięga się po różne rodzaje herbat. Warto też czasem przełamać rutynę oraz wzmacniać prozdrowotne właściwości pachnących listków przez dodanie do nich konfitury lub soku z malin, dzikiej róży, pigwy, plasterka cytryny bądź imbiru, który jest bogaty w mikroelementy i olejki eteryczne. Zamiast cukru można użyć do dosładzania miodu, doskonałego środka przeciwbakteryjnego i przeciwwirusowego.

Czarna herbata                      

Jest najbardziej popularna, przez co wydaje się, że także najbardziej lubiana. Najczęściej spożywana jest na ciepło, ma wówczas odpowiedni smak, aromat oraz działanie. W sprzedaży dostępne są różne gatunki czarnej herbaty, uprawianej w Indiach, na Sri Lance oraz w Chinach. Najszlachetniejszą formą herbaty jest liściasta, czyli z pełnych liści. Tańszym produktem są herbaty w torebkach, tak zwane ekspresowe robione z odpadów i pyłów herbacianych.  Warto więc częściej sięgać po herbaty liściaste i sypane. Są one bogate w garbniki, substancje pozytywnie wpływające na pracę serca. Udowodniono że obniżają także ciśnienie krwi, zmniejszają poziom cholesterolu we krwi oraz działają antybakteryjnie. Mają korzystny wpływ na naszą koncentrację. Napar z czarnej herbaty posiada właściwości uodparniające i rozgrzewające. Herbata dodaje energii, a dzięki zawartości fluoru wzmacnia szkliwo zębów. Co ciekawe, w  zależności od czasu parzenia uzyskuje się jej odmienne właściwości – parzona przez ok. 3 minuty daje napar pobudzający, parzona dłużej – relaksujący i uspokajający.

Zielona herbata

W odróżnieniu od czarnej herbaty, przetwarzana jest natychmiast po zerwaniu,  tak aby nie rozpoczął się proces fermentacji. Zielona herbata ma lekko gorzkawy smak, który nie każdemu odpowiada. Zawiera w swym składzie antyoksydanty, stąd ma działanie przeciwrakowe. Posiada też barwniki, witaminy oraz fluor, magnez, potas i miedź. Pozytywnie wpływa na kondycję skóry, zwalcza cellulit i co ważne wspomaga odchudzanie. Jej zwolennicy doceniają jej pobudzające działanie, sprzyjające koncentracji. Kolejną istotną zaletą zielonej herbaty jest spowalnianie procesu odkładania się blaszek miażdżycowych w naczyniach krwionośnych.

Biała herbata

Sekretem jej barwy jest sposób pozyskiwania surowca. Specyficzny blady kolor otrzymuje się, przez przykrycie rośliny, tak aby jej liście nie miały dostępu do promieni słonecznych. Nie wykształca się wówczas naturalny barwnik, chlorofil, a liście słabiej się rozwijają i szybciej więdną. Dlatego biała herbata jest jedną z najdroższych rodzajów. Ponieważ ma mniej garbników, ma dużo łagodniejszy smak niż czarna i zielona odmiana. Znawcy uważają, że ma także mniej właściwości prozdrowotnych. Posiada jednak w swoim składzie znaczącą ilość polifenoli i antyoksydantów, substancji korzystnie wpływających na organizm. Miedzy innymi likwidują one wolne rodniki, spowalniają starzenie się skóry i zapobiegają rozwojowi nowotworów. Podobnie jak zieloną herbatę należy parzyć ją pod przykryciem około 5 minut, zalewając gorącą, ale nie wrząca wodą.

Herbata oolung

Tajemnicą wyjątkowego smaku i aromatu tej herbaty jest poddawanie procesowi fermentacji jedynie brzegów liści. Dzięki niepełnej fermentacji i zachowaniu świeżych środkowych części liści ma znacznie więcej właściwości prozdrowotnych niż czarna i zielona herbata. Herbatę oolung, zwaną też czerwoną poleca się diabetykom oraz osobom z nadwagą i otyłością. Napary mają właściwości przeciwnowotworowe, a także obniżające ciśnienie krwi i uspokajające. Podobnie jak herbatę zieloną można ją parzyć kilkakrotnie, zalewając gorącą, ale nie wrzącą wodą. Warto zaparzać liście pod przykryciem przez około 4minuty.

Żółta herbata

Chyba najmniej znana w Polsce odmiana, której proces otrzymywania jest dość skomplikowany. Liście poddawane się fermentacji w ściśle określonym czasie i w odpowiednim momencie. Bardzo kontrolowana produkcja wpływa na jej specyficzny kolor oraz wyjątkowy głęboki, intensywny smak. Ma właściwości pobudzające, odtruwające organizm oraz regulujące przemianę materii. Żółtą herbatę parzy się pod przykryciem, przez około 5minut, zalewając gorącą, ale nie wrzącą wodą.

Źródło: www.zdrowienacodzien.pl/a-102-rodzaje-herbat-i-ich-wlasciwosci/

Przeczytaj też
Kapsaicyna - lecznicze właściwości i zastosowanie
 
Sałata - najpopularniejsze odmiany i ich właściwości
 
Zioła jako przyprawy kuchenne
 
Newsletter
Zapisz się do bezpłatnego newslettera
Polityka prywatności    |    Regulamin    |    Kontakt    |    Reklama    |    Pozostałe nasze serwisy
Serwis Zdrowie Na Codzień ma charakter edukacyjny. Redakcja portalu dokłada wszelki starań, aby informacje w nim zawarte były poprawne merytorycznie, jednakże decyzja dotycząca leczenia i postępowania w przypadku chorób należy do lekarza. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych na stronach serwisu.
© Copyright 2014 ZdrowieNaCodzien.pl