Zdrowie na co dzień
            
Jedzenie ryb a zdrowie
Lekarze, dietetycy, promotorzy zdrowia zachęcają do spożywania ryb. Dlaczego jedzenie ryb jest takie ważne? Jak kupować najświeższe okazy? Które ryby wybierać, a jakich gatunków lepiej unikać?

Jaki zalety są z jedzenia ryb?

Ryby zawierają wiele cennych składników. Już od siódmego miesiąca życia zaleca się włączanie ich do diety niemowlaka, gdyż są konieczne dla prawidłowego rozwoju i wzrostu organizmu. Nie powinno ich zabraknąć w jadłospisie kobiet w ciąży, ponieważ wspomagają  dojrzewanie płodu. Elementarnymi składnikami odżywczymi ryb są woda, tłuszcz i białko. Ich proporcje różnią się w zależności od gatunku. Do chudych ryb, posiadających poniżej 8g tłuszczu na 100g masy, należy np. mintaj, okoń, dorsz, szczupak. Do średnio tłustych gatunków wlicza się między innymi karp, płotka, ostrobok, karmazyn. Z kolei z tłustych ryb najbardziej znany jest łosoś, sardynka, makrela, szprotka, śledź oraz zawierający prawie 25% tłuszczu węgorz. Zaletą ryb jest duża zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), w tym kwasów omega-3 i omega-6. To właśnie one sprzyjają wzmocnieniu odporności, a nawet łagodzą procesy zapalne. Na dodatek mają działanie antydepresyjne.

Rutynowe jedzenie ryb przynajmniej dwa razy w tygodniu sprzyja prewencji chorób cywilizacyjnych, takich jak miażdżyca, nadciśnienie, choroby układu krążenia. Dodatkowo badania naukowe dowodzą, że spożywanie ryb to uzasadniona profilaktyka antynowotworowa. Szczególnie tłuste gatunki ryb są wartościowym źródłem witamin A, D i E. Dzięki temu korzystnie wpływają na wzrok oraz na kondycję skóry, zapobiegając powstawaniu w nadmiarze wolnych rodników tlenu, które odpowiedzialne są między innymi za uszkodzenie tkanek, obniżenie sprawności układu immunologicznego oraz procesy starzenia. W rybim mięsie obecne są także witaminy z grupy B – niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Poprawiają zdolności umysłowe i pamięć. Ryby to także bogate źródło składników mineralnych: siarki, fosforu , potasu, chloru, sodu, wapnia, magnezu, żelaza, a także mikroelementów: jodu, cynku, miedzi i manganu. 

Po czym poznać świeżą rybę?

  • Zapach mięsa rybiego powinien być charakterystyczny dla danego gatunku. Zbyt intensywna lub po prostu przykra woń powinna dyskwalifikować daną sztukę z zakupu. 
  • Skóra świeżej ryby błyszczy się i posiada niewielką ilość śluzu. Jeśli znajdują się na niej jakieś zabarwienia bądź cała ma nietypowy kolor to najlepiej rezygnować ze spożycia.
  • Świeża sztuka powinna posiadać wypukłe, przejrzyste i błyszczące oczy. Nie należy wybierać ryb z mętnymi i wklęsłymi oczami, ponieważ oznacza to, że ryba została już dawno zabita.
  • Barwa skrzeli to kolejny sposób oceny świeżości ryby. Niedawno zabity okaz ma skrzela czerwone, a im dłużej leży tym bardziej one blakną. Powinno się wystrzegać szczególnie tych ryb, których skrzela nabrały sinego koloru. 
  • Mięso rybie można zbadać także palpacyjnie. Po dotknięciu powinno wrócić do naturalnego lub prawie naturalnego kształtu. Natomiast gdy łatwo się deformuje, świadczy to o jego nieświeżości.

Jak zdrowo przyrządzać rybę?

Po zakupie najlepiej jak najszybciej przyrządzić rybę. Najzdrowszymi technikami kulinarnymi są gotowanie, gotowanie na parze, pieczenie. Sporadycznie można kosztować ryby wędzone, smażone oraz konserw rybne. Wędzone ryby posiadają dużą ilość soli, natomiast panierka ryb smażonych nadmiernie wchłania tłuszcz i na dodatek jest ciężkostrawna. Nie ma potrzeby podawać ryby z gęstymi, kalorycznymi sosami. Tego typu posiłki są niewskazane zwłaszcza dla osób z wysokim poziomem cholesterolu i nadciśnieniem.

Przygotowując ryby nie można zapominać, że mogą one zawierać pasożyty. Dlatego nie należy jeść niedogotowanych ryb. Przed wykonaniem sushi  z surowej ryby bezpieczniej jest  zamrozić mięso na co najmniej 72 godziny (w temp. od -20°C do -35°C), aby zabić ewentualne pasożyty. Używanie wasabi i octu w dużej mierze  zabijają w sushi bakterie, co zmniejsza prawdopodobieństwo zatrucia.

Które ryby wybierać, a jakich unikać?

Zarówno ryby słodkowodne, jak i morskie powinny się znaleźć w jadłospisie. Ryby słodkowodne są bardziej delikatne w smaku i chętniej spożywane także przez dzieci, natomiast morskie mają o wiele więcej nienasyconych kwasów tłuszczowych. Warto przyrządzać i próbować różne gatunki ryb. Wyśmienite są ryby chude, takie jak dorsz, morszczuk, mintaj, sandacz, a w śród tłustych np. łosoś, halibut, , makrela, śledź.

Szczególnie w diecie dzieci, kobiet w ciąży i matek karmiących nie powinny znaleźć się ryby takie jak panga, maślana, tilapia, ponieważ zawierają dość dużą ilość zanieczyszczeń. Najwięcej rtęci jest w dużych oraz starszych rybach między innymi w rekinie, mieczniku, makreli i marlinie. Również tuńczyki i hodowlane łososie mogą być silnie zanieczyszczone rtęcią i ołowiem. Dlatego ich mięso nie powinno być wiodącym składnikiem diety. Lepszym wyborem są anchois, zębacz, flądra, śledź, sardynka oraz pstrąg.

Wiele osób nielubiących smaku ryb bądź w obawie przed kumulacją metali ciężkich w organizmie szuka alternatywy dla jedzenia ryb. Spożywanie tranu jest wówczas dobrym rozwiązaniem, aby zapewnić suplementację kwasów omega-3. Można też zażywać preparaty posiadające wyłącznie kwasy omega-3. Z kolei w śród produktów spożywczych zawierających dużą ilość nienasycone kwasy tłuszczowych poleca się zwłaszcza olej rzepakowy, orzechy włoskie oraz pestki dyni.

Źródło: www.zdrowienacodzien.pl/a-11-jedzenie-ryb-a-zdrowie/

Przeczytaj też
Kapsaicyna - lecznicze właściwości i zastosowanie
 
Rodzaje herbat i ich własciwości
 
Sałata - najpopularniejsze odmiany i ich właściwości
 
Newsletter
Zapisz się do bezpłatnego newslettera
Polityka prywatności    |    Regulamin    |    Kontakt    |    Reklama    |    Pozostałe nasze serwisy
Serwis Zdrowie Na Codzień ma charakter edukacyjny. Redakcja portalu dokłada wszelki starań, aby informacje w nim zawarte były poprawne merytorycznie, jednakże decyzja dotycząca leczenia i postępowania w przypadku chorób należy do lekarza. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych na stronach serwisu.
© Copyright 2014 ZdrowieNaCodzien.pl