Zdrowie na co dzień
            
Unikatowe właściwości i zastosowanie mąki ziemniaczanej
Mąka ziemniaczana dzięki wielu wyjątkowym właściwościom fizykochemicznym wykorzystywana jest w produkcji różnorodnych żeli i zagęstników. Jest jednym z najtańszych i najczęściej stosowanych surowców w przemyśle spożywczym, kosmetycznym oraz farmaceutycznym. Może przydać się w każdym domu nie tylko jako ważny składnik placków ziemniaczanych czy klusek śląskich lecz także w pielęgnacji ciała.

Mąka ziemniaczana zwana także skrobią jest polisacharydem stanowiącym materiał zapasowy roślin. Pozyskuje się ją z bulw ziemniaka w procesie mechanicznego roztarcia, mycia oraz rafinacji. W sprzedaży występuje w postaci białego, sypkiego proszku, zasadniczo nierozpuszczalnego w zimnej wodzie. Dopiero w odpowiednio podgrzanej wodzie skrobia przybiera postać opalizującego kleiku. Stosowana w przemyśle służy do formowania produktów nadając im określoną postać i konsystencję. Poza tym chroni przed szkodliwym oddziałaniem wilgoci, umożliwiając przechowywanie. Posiada również szereg zastosowań  w domowej kosmetyce ciała.

Sprawdza się jako talk. Zapobiega nadmiernemu poceniu się, chroni przed wilgocią. Sprzyja regeneracji naskórka. Nie uczula, jest w pełni naturalna, zatem można ją stosować już u noworodków. Sprawdza się jako zasypka przy pieluchowaniu. Dzięki stosowaniu niewielkiej powłoczki ze skrobi, delikatna skóra dziecka już od pierwszych dni życia jest chroniona przed wilgocią, zapobiega otarciom. Mąka ziemniaczana w postaci krochmalu sprawdza się również przy kąpielach. Wystarczy do wanienki z ciepłą wodą dodać przygotowany wcześniej kleik, powstały przez zagotowanie w wodzie mąki ziemniaczanej. Kąpiele przyspieszają odbudowę uszkodzonego naskórka oraz pomagają zwalczyć potówki i zmiany skórne występujące między innymi w trądziku niemowlęcym oraz łojotokowym zapaleniu skóry.

Ponadto mąkę ziemniaczaną wykorzystuje się do odświeżania fryzury. Sprawdza się w roli suchego szamponu. Gdy brakuje czasu na umycie, wysuszenie włosów, niewielką ilość skrobi można wetrzeć w skórę głowy i następnie wyczesać włosy. To dobry, skuteczny sposób na szybką poprawę wizerunku.

 Mąka ziemniaczana bywa również stosowana jako puder transparentny, ponieważ ma doskonałe właściwości matujące, a przy tym znacząco nie wysusza skóry i nie zatyka porów. Można dodać odrobinę cynamonu, aby nieco zabarwić mąkę, jeśli jej biel zbytnio rozjaśnia koloryt skóry.

Skrobia z powodzeniem nadaje się do domowych eksperymentów. Dodana w niewielkiej ilości do lakieru do paznokci, sprawia, że z lakier staje się matowy, czyli mocno kryjący i bez połysku. Niektóre panie używają mąki ziemniaczanej do oprószania rzęs, tuż przed malowaniem. Po wytuszowaniu rzęsy wydają się być grubsze i gęstsze.

Skrobia świetnie sprawdza się także w domowych i drogeryjnych maseczkach. Pełni wówczas rolę zagęstnika. Warto wypróbować własnoręcznie przygotowaną maskę o prostym przepisie. Wystarczy zmieszać mąkę ziemniaczaną z mlekiem lub ewentualnie wodą, po czym dodać kilka kropel witamin A i E. Tak uzyskuje się nawilżającą miksturę polecaną przy wymagającej skórze twarzy i dekoltu. Natomiast po dodaniu skrobi do maski do włosów, nawet niesforne kręcono-faliste włosy stają się jedwabiste. Mąka ziemniaczana ułatwia również ich prostowanie i ostatecznie ułożenie fryzury.
 

Źródło: www.zdrowienacodzien.pl/a-3-unikatowe-wlasciwosci-i-zastosowanie-maki-ziemniaczanej/

Przeczytaj też
Kapsaicyna - lecznicze właściwości i zastosowanie
 
Rodzaje herbat i ich własciwości
 
Sałata - najpopularniejsze odmiany i ich właściwości
 
Newsletter
Zapisz się do bezpłatnego newslettera
Polityka prywatności    |    Regulamin    |    Kontakt    |    Reklama    |    Pozostałe nasze serwisy
Serwis Zdrowie Na Codzień ma charakter edukacyjny. Redakcja portalu dokłada wszelki starań, aby informacje w nim zawarte były poprawne merytorycznie, jednakże decyzja dotycząca leczenia i postępowania w przypadku chorób należy do lekarza. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych na stronach serwisu.
© Copyright 2014 ZdrowieNaCodzien.pl