Zdrowie na co dzień
            
Nowy schemat żywienia niemowląt - zmiany wytycznych na rok 2014
Kategorie: Mama i dziecko
Podczas VIII Ogólnopolskiego Zjazdu Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci eksperci uaktualnili zalecenia dotyczące karmienia niemowląt. Jakie najważniejsze zmiany znalazły się w nowym schemacie żywienia?

Wprowadzanie pokarmów uzupełniających ma istotny wpływ na kształtowanie zdrowych nawyków żywieniowych w późniejszym wieku dziecka. Według wielu badań naukowych, potwierdza się wpływ sposobu odżywiania w 1. roku życia nie tylko na to, jak rośnie i rozwija się niemowlę, ale też na całe jego dalsze życie. Ideałem jest, aby do końca 6. miesiąca niemowlę było karmione wyłącznie piersią. Po ukończeniu 17. tygodnia, ale nie później niż w 26. tygodniu powinno się zacząć wprowadzać nowe pokarmy. Jeśli niemowlę karmione jest mlekiem modyfikowanym, nowe produkty można zacząć wprowadzać po skończeniu przez dziecko 4. miesiąca. Pod tym względem zalecenia nie zmieniły się.

Najważniejszych zmian w schemacie żywienia niemowląt.

  • Generalna zasada: rodzic decyduje, co, kiedy i jak dziecko je, dziecko decyduje – czy i ile zje

Oznacza to, że rodzic powinien dostosować ilość i wielkość posiłków do potrzeb dziecka. Nie należy trzymać się sztywno schematu żywienia, ponieważ każde dziecko ma inny apetyt. Jednak to od rodziców zależy, jakie wartościowe produktu znajdą się w diecie dziecka.

  • Nowe pokarmy podawane łyżeczką

Kiedy rozszerza się jadłospis niemowlęcia, nowe produkty najlepiej podawać łyżeczką, a nie butelką. Powinna być ona twarda i płaska, aby nie prowokować „wycierania” pokarmu o górną wargę, podczas wyjmowania łyżeczki z buzi dziecka. W drugim półroczu warto uczyć niemowlaka picia z otwartego kubka bądź z kubka przez słomkę. Pod koniec 1. roku powinno się oduczać dziecko jedzenia z butelki ze smoczkiem.

  • Najpierw warzywa, potem owoce

Jako pierwsze nowe dania najlepiej podawać dziecku warzywa, ponieważ łatwiej wtedy zaakceptuje ich smak. Dopiero po upływie dwóch tygodni rozszerzania diety warto stopniowo podawać owoce, przy jednoczesnym utrzymywaniu warzyw w jadłospisie.

Eksperci radzą, by ponawiać próby wprowadzenia warzyw, nawet jeśli dziecko niechętnie je spożywa. Cierpliwe, wielokrotne proponowanie tych samy produktów powoduje, ze dziecko stopniowe je akceptuje. Z uwagi na możliwe, choć rzadkie przypadki nadwrażliwość zaleca się, wprowadzać w danym dniu tylko jeden nowy produkt.

  • Całe jajko, a nie samo żółtko

Do tej pory zalecano wprowadzać na początek samo żółtko. Obecnie całe jajko można zacząć podawać dziecku wraz z wprowadzaniem nowych dań do jego diety, czyli nawet w 5–6. miesiącu. Jajko warto dodawać 3–4 razy w tygodniu do różnych dań, niekoniecznie do zup. Oczywiście nie wolno podawać dziecku surowych jaj, ze względu na ryzyko zarażenia salmonellą.

Aktualnie nie ma dowodów uzasadniających opóźnienie decyzji wprowadzania jaj do diety niemowlaka i małego dziecka, także w przypadku rodzinnego obciążenia chorobą alergiczną.

  • Mleko krowie jako posiłek w 2. roku życia

Mleko krowie nie powinno być podawane dziecku w 1. roku życia jako podstawowy posiłek. Jednak do przygotowywania potraw, np. budyniu, można pod koniec pierwszego roku życia używać jego niewielkiej ilości. Po 1. roku życia nie powinno się przekraczać 500ml mleka krowiego na dobę.

Mleko kozie i owcze z uwagi na duże stężenie soli mineralnych, obciążających nerki niemowląt i małych dzieci oraz małą ilość żelaza, kwasu foliowego i witamin w ogóle nie jest zalecane w żywieniu dzieci.

  • Alergeny - nie opóźniaj wprowadzania

Nie warto opóźniać wprowadzania produktów, które mogą potencjalnie alergizować niemowlaka, czyli np. jogurtu, kefiru, twarożku, truskawek, kiwi.

Niewielkie ilości produktów mlecznych można zacząć podawać już w 7. miesiącu życia, jednak nie jako samodzielny posiłek.

Dopiero jeśli u dziecka zaobserwuje się objawy alergii, trzeba dany produkty wycofać z jego diety i skonsultować się z lekarzem, czy po określonym czasie wrócić do danego produktu. Nie ma jednak sensu profilaktycznie unikać artykułów spożywczych potencjalnie alergizujących.

  • Mięso także z wywarem

Ze względu na zawartość żelaza, cynku i innych ważnych składników, zaleca się podawanie mięsa od początku rozszerzania diety niemowlęcia.

Polecane gatunki mięsa to: drób (indyk, gęś, kaczka, kurczak), wołowina, jagnięcina, królik. Początkowo należy podawać 10 g ugotowanego mięsa. Ilość gotowanego mięsa zwiększa się do 20 g pod koniec 1. roku życia. Przed obróbką termiczną należy odkroić widoczny tłuszcz, a z drobiu zdjąć skórę. Z uwagi na niewielką ilość mięsa nie trzeba osobno jego przyrządzać, ani odlewać wywaru przed gotowaniem innych składników dania, choć starsze poradniki tak zalecały.

W diecie niemowlaka nie powinny się znaleźć surowe wędliny, mielonki, kiełbasy, salami, parówki oraz gotowe, mielone mięso.

  • Ryby na początku raz w tygodniu

Ze względu na cenne kwasy tłuszczowe omega-3 ryby są ważnym składnikiem dla dziecka, zwłaszcza dla jego mózgu, dlatego zaleca się je podawać wtedy, gdy zaczyna się rozszerzać dietę dziecka. Początkowo najlepiej przyrządzać dziecku ryby 1 raz w tygodniu. Jeśli dziecko będzie je dobrze tolerować, można podawać je 2 razy w tygodniu.

Polecane są tłuste ryby morskie: śledź, łosoś, szprot (sardynka), halibut. Dobrze jest, unikać ryb drapieżnych: miecznika, marlina, rekina, makreli królewskiej, tuńczyka, płytecznika, gardłosza atlantyckiego, okonia morskiego.

  • Woda jako podstawowy napój do picia

Dziecko powinno być uczone zaspokajania pragnienia wodą. Jest to ważne dla zapobiegania otyłości. Dla niemowląt po 6. miesiącu życia lub wcześniej, jeśli jest karmione mlekiem modyfikowanym najlepiej wybierać wodę niskozmineraliozowaną, o zawartości minerałów < 500 mg/l.

Woda mineralna służy do picia, nie trzeba na jej bazie przygotowywać posiłków dla dziecka. Nie należy dodawać do niej cukru, ani zastępować jej sokami.

  • Soki przecierowe i tylko 100%,

W diecie niemowlęcia soki nie służą zaspokojeniu pragnienia. Ilość wypijanego dziennie soku nie powinna przekraczać 150 ml dziennie. Przy czym soki są liczone łącznie z owocami i zaleca się, aby dziecko częściej jadło owoce.

Soki powinny być podawane tylko przecierowe, 100 proc., bez dodatku cukru. Lepiej nie poić dziecka sokami między posiłkami, aby nie ograniczyło ilości zjadanych posiłków.

  • Bez soli, cukru, miodu  

Niemowlak zupełnie inaczej odczuwa smak potraw niż osoba dorosła, dlatego nie zaleca się dosładzania i dosalania pokarmów podawanych dziecku. Dodawanie cukru do posiłków może prowadzić do nadwagi i niepotrzebnie przyzwyczaja dziecko do słodkiego smaku. Z kolei sól obciąża pracę nerek i prawdopodobnie zwiększa ryzyko nadciśnienia w późniejszym wieku.

Nie należy serwować niemowlakom miodu, chyba że poddaje się go działaniu wysokiej temperatury lub wysokiego ciśnienia. Miód niekiedy bywa skażony bakteriami, wywołującymi botulizm niemowląt.

  • Gluten

Do niedawna zalecano, aby unikać zbyt wczesnego podawania glutenu przed 4. miesiącem życia oraz zbyt późnego w 7. miesiącu i później.

Według aktualnej wiedzy ekspertów takie czynniki jak: wiek dziecka, w którym zaczęto podawać gluten, fakt, czy był w tym okresie karmiony piersią oraz długość karmienia piersią, nie wpływają ostatecznie na ryzyko zachorowania na celiakię. Według naukowców choroba trzewna jest uwarunkowana genetycznie i to jedynie predyspozycja genetyczna predysponuje do rozwoju choroby.

Źródło: www.zdrowienacodzien.pl/a-30-nowy-schemat-zywienia-niemowlat---zmiany-wytycznych-na-rok-2014-/

 
Newsletter
Zapisz się do bezpłatnego newslettera
Polityka prywatności    |    Regulamin    |    Kontakt    |    Reklama    |    Pozostałe nasze serwisy
Serwis Zdrowie Na Codzień ma charakter edukacyjny. Redakcja portalu dokłada wszelki starań, aby informacje w nim zawarte były poprawne merytorycznie, jednakże decyzja dotycząca leczenia i postępowania w przypadku chorób należy do lekarza. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych na stronach serwisu.
© Copyright 2014 ZdrowieNaCodzien.pl