Zdrowie na co dzień
            
Sposoby leczenia dietą - sokoterapia
Picie soków owocowych i warzywnych uważane jest za doskonały sposób dostarczania organizmowi cennych witamin, soli mineralnych i mikroelementów. Substancje te są dużo łatwiej przyswajalne przez przewód pokarmowy niż z preparatów syntetycznych.

Elementarną zasadą sokoterapii jest spożywanie soków ze świeżych warzyw i owoców, pochodzących z pewnego źródła. Należy wypijać je bezpośrednio po wyciśnięciu. Nawet kilkunastominutowe przetrzymywanie soku sprawia, że niepotrzebnie zmniejsza się w nim ilość cennych składników. Każda obróbka chemiczna i termiczna również negatywnie wpływa na znajdujące się w soku witaminy i mikroelementy. Następną ważną zasadą, którą powinno się przestrzegać, jest spożywanie soków na czczo, czyli na około 15 minut przed posiłkiem. Najlepiej pić soki powoli, małymi łyczkami. Aby kuracja przyniosła zamierzone efekty, powinna trwać około trzech tygodni. Wystarczy codziennie spożywać około pół szklanki soku. Nie należy go dosładzać, dosalać ani przyprawiać. Niektórzy specjaliści dopuszczają dodanie do soku owocowego lub warzywnego kliku kropel soku z cytryny.

Sokoterapia może wspomóc leczenie wielu różnych chorób. Soki warto spożywać w postaci jednoskładnikowej lub też wypijać sporządzane mieszanki. Oto właściwości i działanie lecznicze podstawowych soków:

  • z kiszonej kapusty – dezynfekuje przewód pokarmowy, działając lekko przeczyszczająco, wzmacnia system nerwowy, poprawia koncentrację i zapobiega starzeniu się skóry;
  • z surowej kapusty – działa korzystnie przy schorzeniach reumatycznych oraz wrzodach żołądka i dwunastnicy;
  • z jagód – pozytywnie wpływa na pamięć i pracę mózgu;
  • z selera – ma właściwości uspokajające, co może być pomocne w zasypianiu, dlatego sok lepiej pić przed snem. Działa także przeciwzapalnie i kojąco przy różnych stanach zapalnych wewnątrz jamy ustnej i w układzie pokarmowym;
  • z cebuli – ma działanie odkwaszające i wzmacniające. Powoduje rozszerzenie naczyń krwionośnych, przez co przypisuje mu się rolę w zapobieganiu sklerozie. Ponadto ma właściwości przeciwzakrzepowe, przez co chroni przed zawałom serca;
  • z czosnku – ma działanie przeciwzakrzepowe i przeciwnowotworowe. Dodatkowo czosnek należy do najlepszych naturalnych antybiotyków. Sok z czosnku posiada właściwości dezynfekujące, hipotensyjne i przeciwmiażdżycowe;
  • z czerwonych buraków – przede wszystkim reguluje przemianę materii. Według specjalistów medycyny niekonwencjonalnej zapobiega nowotworom oraz leczy schorzenia gardła i wątroby;
  • z winogron – poprawia pamięć, obniża poziom cholesterolu, stymuluje układ krążenia, zapobiega miażdżycy. Najzdrowszy jest sok wykonany z czarnych winogron;
  • z marchwi – działa korzystnie na poprawę wzroku, dzięki zawartej w nim dużej dawce prowitaminy A. Działa dezynfekująco na przewód pokarmowy. Wspiera leczenie schorzeń układu sercowo-naczyniowego, niedokrwistości, chorób wątroby, nerek. Picie soku zaleca się osobom z nadczynnością tarczycy i z kamicą nerkową. Przeciwdziała starzeniu się skóry, poprawia jej koloryt, nadając lekko brzoskwiniowy odcień;
  • z żurawiny – zapobiega namnażaniu się bakterii E. coli, która może odpowiadać za zakażenia dróg moczowych. Ponadto podnosi poziom dobrego cholesterolu, czyli frakcji HDL, dzięki czemu działa przeciwmiażdżycowo i zmniejsza ryzyko chorób serca;
  • z zielonej sałaty – ma działanie rozkurczowe istotne w schorzeniach przewodu pokarmowego, dróg żółciowych i moczowych, oraz posiada właściwości uspokajające ważne w stanach nerwicowych;
  • z rzepy i czarnej rzodkwi – z uwagi na zawartość soli mineralnych i jodu korzystnie wpływają na leczenie niedoczynności tarczycy oraz regulują cykl miesiączkowy. Zapobiegają chorobom wątroby i tworzeniu się kamieni żółciowych. Wspomagają kurację schorzeń prostaty;
  • z jabłka – zapobiega demencji starczej, usprawnia trawienie oraz pracę jelit;
  • ze świeżego ogórka – działa tonizująco i leczy choroby skóry. Ma też pozytywny wpływ na porost włosów;
  • z pomarańczy –  poprawia funkcjonowanie naczyń krwionośnych i zapobiega rozwojowi kamicy nerkowej;
  • z pietruszki – wspiera leczenie chorób reumatycznych, łagodzi dolegliwości skórne. Pomaga zwalczyć zapalenia krtani i oskrzeli.

Źródło: www.zdrowienacodzien.pl/a-40-sposoby-leczenia-dieta---sokoterapia-/

Przeczytaj też
7 sposobów na podkręcenie metabolizmu
 
Rodzaje kasz i ich właściwości odżywcze
 
Najważniejsze zasady zdrowego żywienia
 
Newsletter
Zapisz się do bezpłatnego newslettera
Polityka prywatności    |    Regulamin    |    Kontakt    |    Reklama    |    Pozostałe nasze serwisy
Serwis Zdrowie Na Codzień ma charakter edukacyjny. Redakcja portalu dokłada wszelki starań, aby informacje w nim zawarte były poprawne merytorycznie, jednakże decyzja dotycząca leczenia i postępowania w przypadku chorób należy do lekarza. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych na stronach serwisu.
© Copyright 2014 ZdrowieNaCodzien.pl