Zdrowie na co dzień
            
Sposoby leczenia dietą - anopsologia
Anopsologia to tak zwany instynkt w odżywianiu. Twórcą anopsoterapii był fizyk Guy Cloude Burger, który opierając się na swoich własnych badaniach, przedstawił najważniejsze zasady metody, pozwalającej wyleczyć choroby cywilizacyjne.

Człowiek obdarzony zmysłami węchu, smaku i wzroku powinien zaspokajać naturalne potrzeby własnego organizmu sygnalizowane przez instynkt. Człowiek pierwotny, podobnie jak współczesne dzieci i zwierzęta, jadł i pił wtedy, gdy był głodny i spragniony. W dzisiejszych czasach ludzie często mylą uczucie apetytu z prawdziwym głodem. Spożywają posiłki w pośpiechu, co może wywoływać wiele dolegliwości. Anopsoterapia jest swojego rodzaju powrotem do pradawnego sposobu odżywiania. Dlatego zalazła wielu zwolenników na świecie. Dwie kliniki działające we Francji i w Kanadzie podjęły się leczenia pacjentów, stosując tę metodę. W książce doktora Schaffera „Instinctive Nutrition” wydaną w 1987 roku przytoczono przypadki ozdrowienia w paryskim szpitalu chorych na stwardnienie rozsiane, nowotwory, cukrzycę, impotencję, chorobę Parkinsona, łuszczycę, anemię, schorzenia kobiece, a także AIDS.

Istotne zasady żywienia metodą anopsologii

  1. Pokarm należy spożywać wtedy, kiedy pojawia się uczucie głodu.
  2. Spożywany pokarm powinien być świeży. Wszelkie konserwanty i przetwory (z wyjątkiem mlecznych) są wykluczone.
  3. Każdy produkt należy spożywać osobno. Dla przykładu, sporządzając surówkę, najlepiej wykonywać ją z jednego warzywa. Wielowarzywne lub wieloowocowe dania są praktycznie wykluczone.
  4. W danej chwili spożywa się tylko to, na co ma się naprawdę ochotę. Je i pije się tylko tyle, ile się chce. Przykładowo, nie należy zjadać całego arbuza, ponieważ uważa się, że szkoda reszty wyrzucić. Zjadanie więcej, mimo iż czuliśmy sygnał, iż mamy dość, jest wielkim błędem. Każdy dodatkowy kęs staje się balastem dla żołądka. Podobnie nie wolno zmuszać nikogo, w tym także dzieci do jedzenia na siłę przygotowanych posiłków. Argumentowanie, że coś się zmarnuje lub że coś kosztowało dużo pieniędzy, jest naprawdę niewłaściwe.
  5. Pośpiech w jedzeniu i piciu jest głównym wrogiem, dlatego tak ważne okazuje się staranne przeżuwanie. Nie można zapominać, iż wstępne trawienie odbywa się już w jamie ustnej. Szybkie połykanie wiąże się z wieloma różnymi dolegliwościami układu pokarmowego. Zawsze należy znaleźć czas na spokojne jedzenie i picie. Nie powinno się spożywać posiłku w pośpiechu, można wówczas przegapić sygnał, gdy nasz organizm "powie dość”. Podobnie na spożywanie płynów trzeba poświecić odpowiednią chwilę. Każdy łyk należy przytrzymać w ustach, smakować, a nawet przeżuć, dopiero potem połknąć.

Źródło: www.zdrowienacodzien.pl/a-41-sposoby-leczenia-dieta---anopsologia/

Przeczytaj też
7 sposobów na podkręcenie metabolizmu
 
Rodzaje kasz i ich właściwości odżywcze
 
Najważniejsze zasady zdrowego żywienia
 
Newsletter
Zapisz się do bezpłatnego newslettera
Polityka prywatności    |    Regulamin    |    Kontakt    |    Reklama    |    Pozostałe nasze serwisy
Serwis Zdrowie Na Codzień ma charakter edukacyjny. Redakcja portalu dokłada wszelki starań, aby informacje w nim zawarte były poprawne merytorycznie, jednakże decyzja dotycząca leczenia i postępowania w przypadku chorób należy do lekarza. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych na stronach serwisu.
© Copyright 2014 ZdrowieNaCodzien.pl