Zdrowie na co dzień
            
Goździki - właściwości lecznicze i zastosowania kulinarne
Wysuszone, niedojrzałe pąki kwiatowe goździkowca korzennego, wiecznie zielonego drzewa uprawianego głownie w Brazylii, Indonezji, Sir Lance i na Madagaskarze, są powszechnie cenioną przyprawą. Mają szereg zastosowań kulinarnych, ponadto posiadają wiele właściwości leczniczych.

Słowo "goździk" pochodzi od łacińskiego słowa "gwóźdź" – clavus (ang.cloves). Świeże rośliny mają kolor różowy, a po procesie suszenia zyskują barwę rdzawo-brązową. Przeważnie mierzą około pół centymetra długości i są zakończone czterema spiczastymi pączkami kwiatowymi.

Zastosowania kulinarne

Goździki posiadają bardzo silny, ciepły zapach oraz korzenny, słodko gorzki, lekko piekący smak. W kuchni stosowane są do wielu różnych potraw. Przyprawia się nimi słodkie potrawy takie jak: desery, ciasta, kompoty (np. z jabłek, gruszek) i sosy owocowe. Mogą być wykorzystywane w całości bądź po zmieleniu w moździerzu. Goździki są niezastąpionym dodatkiem do grzanego wina, piwa, likierów oraz ponczu. Stosowane są do potraw z wieprzowiny, drobiu, baraniny, dziczyzny. Podkreślają smak pasztetów, korzennego chleba, dań z grzybów i ryb, np. marynowanych śledzi. Wzbogacają smak kiszonych warzyw. Z uwagi na swój silny aromat powinny być używane z umiarem, lepiej zacząć od niewielkich ilości. Goździki są powszechnie stosowane do potraw z ryżu między innymi w Afryce Północnej, jak również na Bliskim Wschodzie.

Goździki są często używane w celu wzmocnienia smaku dziczyzny, zwłaszcza dzika, zająca oraz wieprzowiny. Ciekawym pomysłem na wykwintne danie jest pieczeń wieprzowa z goździkami. Wystarczy przed włożeniem do piekarnika nadziać przyprawą mięso podobnie, jak wbija się gwoździe. W adekwatny sposób można nabić goździki na cebulę, w celu nadania nietuzinkowego, staropolskiego charakteru bulionom, sosom i zupom.

Goździki są wykorzystywane jako składnik wielu mieszanek przyprawowych. Stanowią ważny element między innymi Ras el Hanout (przyprawy marokańskiej), curry, przypraw korzennych i marynat. Przyprawę można znaleźć w gotowym, angielskim sosie Worcester.

Właściwości lecznicze

Współcześni zielarze zalecają stosowanie goździków w problemach gastrycznych. Dzięki podstawowym składnikom chemicznym (m.in. eugenol, caryophyllene i tannins) goździki mogą pomóc w kuracji wrzodów żołądka. Łagodzą uczucie nudności, wzdęcia, a także stymulują układ trawienny. Goździki działają osłonowo na przewód pokarmowy. Wykazują szerokie właściwości przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze i przeciwpasożytnicze. Dlatego od dawna znajdują zastosowanie w leczeniu biegunki.

Mają działanie antyseptyczne i łagodne działanie znieczulające, co może okazać się przydatne w razie bólu zębów. W stomatologii olejek goździkowy nadal wykorzystywano jako miejscowy środek znieczulający oraz do dezynfekcji kanałów korzeniowych. Jest także aktywnym składnikiem wielu produktów do płukania jamy ustnej. Goździki mają właściwości odświeżania oddechu. 

Goździki zawierają przeciwutleniacze, które  zapobiegają uszkodzeniom komórek, mają działanie antykarcynogenne. Według laboratoryjnych badań, eugenol, zawarty w goździkach, działa ochronnie przed rakiem u osób, które nie chorowały lub obecnie nie chorują na nowotwory złośliwe. Jeśli jednak ktoś miał lub nadal ma raka, nie powinien stosować zbyt dużych dawek goździków. Prawdopodobnie mają wówczas silniejszy efekt prokarcynogenny.

Olejek eteryczny zawarty w goździkach uważa się za afrodyzjak, czyli środek o działaniu pobudzającym seksualnie.

Ponadto goździki są źródłem manganu, witaminy C i K oraz kwasów tłuszczowych Omega-3.

Źródło: www.zdrowienacodzien.pl/a-43-gozdziki---wlasciwosci-lecznicze-i-zastosowania-kulinarne/

Przeczytaj też
Kapsaicyna - lecznicze właściwości i zastosowanie
 
Rodzaje herbat i ich własciwości
 
Sałata - najpopularniejsze odmiany i ich właściwości
 
Newsletter
Zapisz się do bezpłatnego newslettera
Polityka prywatności    |    Regulamin    |    Kontakt    |    Reklama    |    Pozostałe nasze serwisy
Serwis Zdrowie Na Codzień ma charakter edukacyjny. Redakcja portalu dokłada wszelki starań, aby informacje w nim zawarte były poprawne merytorycznie, jednakże decyzja dotycząca leczenia i postępowania w przypadku chorób należy do lekarza. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych na stronach serwisu.
© Copyright 2014 ZdrowieNaCodzien.pl