Zdrowie na co dzień
            
Owoce goji - działanie prozdrowotne
Jagody goji swoją popularność zawdzięczają wyjątkowym właściwościom prozdrowotnym. Mają potencjał zrewolucjonizować codzienną dietę, gdyż to cenne źródło najważniejszych składników pokarmowych.

Owoc goji (Goji berry) to mała, o dł. do 2cm, czerwona jagoda, rosnąca na krzewie kolcowoju pospolitego, inaczej zwanego kolcowojem szkarłatnym (Lycium Barbarum). Uprawia się ją na wzgórzach i w dolinach Chin, Tybetu, Japonii, Korei, Tajwanu oraz Mongolii. Owoce można spożywać prosto z drzewa. Podczas zbiorów nie zrywa się ich, ale strząsa na maty, a następnie poddaje procesowi suszenia. W Europie dostępne są w sprzedaży w różnych formach, najczęściej poleca się spożywanie suszonych owoców. Mają charakterystyczny, słodkawy smak. Nadają się do musli, owsianki, ciast, naleśników, koktajlów oraz jogurtów. Podkreślają smak duszonych potraw, mięs i zup.

Jagody goji pod względem wartości odżywczych klasyfikują się jako najbardziej wartościowe owoce na świecie. Owoce goji mimo iż są niskokaloryczne, posiadają cały zestaw antyoksydantów, minerałów, witamin. Zawierają 19 rodzajów aminokwasów (w tym 8 aminokwasów egzogennych, czyli takich które występują, tylko w pożywieniu i nie są produkowane w organizmie ludzkim), 21 pierwiastków śladowych, witaminy z grupy B, witaminy A, C i E, polisacharydy i monosacharydy, składniki mineralne: żelazo, wapń, kobalt,  potas, cynk, selen, chrom, fosfor, nienasycone kwasy tłuszczowe (w tym kwas linolowy i alfa-linolowy, beta-sitosterol oraz inne sterole roślinne), flawonoidy, karotenoidy (beta-karoten i zeaksantynę, luteinę, likopen i beta-kryptoksantynę, ksantofil) oraz wiele innych. Proporcje składników różnią się w zależności od jakości jagód, ich pochodzenia oraz warunków pogodowych w sezonie upraw.

Właściwości lecznicze owoców goji

Według chińskiej literatury zielarskiej, owoce goji uważane są za środek o wielokierunkowym działaniu tonizującym, skutecznym w leczeniu chorób serca, wątroby, śledziony, płuc, nerek. Pomagają oczyścić wątrobę z toksyn. Wspierają organizm w regulowaniu pracy serca i normalizacji ciśnienie krwi. Beta-sisterol zawarty w jagodach ma działanie przeciwzapalne, a także hamuje syntezę cholesterolu, zapobiegając przemianom tłuszczowym wątroby. W Azji owoce goji wykorzystuje się do normalizacji poziomu cukru we krwi u diabetyków. Spożywanie jagód zleca się również w łagodzeniu dolegliwości choroby reumatycznej. Długotrwale stosowanie pozwala wzmocnić stawy, mięśnie, kości. Poprawia system odpornościowy poprzez działanie stymulujące zwiększenie poziomu immunoglobulin A (Ig A). Owoce goji poleca się osobom chcącym zredukować masę ciała, z uwagi na ich właściwości odchudzające. Uważa się, że systematyczne spożywanie tych roślin poprawia ostrość widzenia, a nawet zapewnia długowieczność i przywraca witalność. Zmniejsza również ryzyko wystąpienia nowotworów. Niektórzy przypisują owocom goji dobroczynne działanie na ogólną kondycję fizyczną organizmu oraz męską płodność i potencję. Pomagają także łagodzić problemy trawienne.

Źródło: www.zdrowienacodzien.pl/a-44-owoce-goji---dzialanie-prozdrowotne/

Przeczytaj też
Kapsaicyna - lecznicze właściwości i zastosowanie
 
Rodzaje herbat i ich własciwości
 
Sałata - najpopularniejsze odmiany i ich właściwości
 
Newsletter
Zapisz się do bezpłatnego newslettera
Polityka prywatności    |    Regulamin    |    Kontakt    |    Reklama    |    Pozostałe nasze serwisy
Serwis Zdrowie Na Codzień ma charakter edukacyjny. Redakcja portalu dokłada wszelki starań, aby informacje w nim zawarte były poprawne merytorycznie, jednakże decyzja dotycząca leczenia i postępowania w przypadku chorób należy do lekarza. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych na stronach serwisu.
© Copyright 2014 ZdrowieNaCodzien.pl