Zdrowie na co dzień
            
Sposoby leczenia dietą - głodówka
Kategorie: Sport i zdrowie > Diety
W Polsce słowo "głodówka" częściej kojarz się z formą politycznego szantażu niż z metodą leczenia. Z przeprowadzonych europejskich i amerykańskich badań klinicznych jednoznacznie wynika, że kilkudniowe wstrzymanie się od jedzenia przynosi wiele korzyści, między innymi oczyszcza organizm, odmładza i niweluje wiele dolegliwości.

Nasi przodkowie znacznie częściej praktykowali systematyczne głodówki zwane postami. Miały one pomóc odzyskać sprawność umysłową i fizyczną. Niegdyś lekarze zalecali swoim pacjentom głodówki nawet w krytycznych okresach choroby. Obecnie leczeniem głodem zajmuje się zaledwie kilka ośrodków i klinik, między innymi u naszych wschodnich sąsiadów oraz w USA. Korzystny wpływ diety na długość i jakość życia można dostrzec u Hunzów - ludności zamieszkującej kraj Dardistan w Himalajach. Przeciętna długość życia Hunzów wynosi 90-100 lat. Zdaniem wielu naukowców, w tym biologów, fizjologów i medyków sekret ich długowieczności tkwi w postępowaniu w zgodzie ze starymi tradycjami żywieniowymi. Ich dieta opiera się głównie na surowych warzywach i korzeniach, które bardzo rzadko gotują. Systematycznie stosują też głodówki.

Wielu specjalistów jest zdania, że dwu lub czterodniowe głodówki poza pewnymi wyjątkami może przeprowadzać każdy. Dłuższe, ponad tygodniowe głodówki, dochodzące do maksymalnie 6 tygodni, należy odbywać pod kontrolą lekarza, ponieważ powinno się systematycznie badać krew i mocz. Głodówek nie wolno stosować przez cukrzyków leczonych insuliną, chorych na gruźlicę płuc, na chorobę Basedowa, na nowotwory, szczególnie złośliwe oraz osoby, u których nastąpiło wyniszczenie organizmu połączone z utratą substancji ustrojowych, głównie białek.

Kilkudniowa głodówka to doskonała kuracja odmładzająca, odradzająca, wzmacniająca i uzdrawiająca organizm. Leczy miażdżycę i choroby związane z miażdżycą, w tym choroby serca, niewydolność krążenia, nadciśnienie tętnicze, duszność pochodzenia sercowego, bóle wieńcowe, stany przedzawałowe i obrzęki. Poza tym głodówka polecana jest przy ostrej niewydolności nerek, wrzodach żołądka, w niektórych typach bezpłodności, chorobach reumatycznych, chorobach oczu, skóry, nieżycie nosa i zatok, w zapaleniu płuc. W czasie, gdy nie dostarcza się organizmowi pokarmu, cała energia organizmu zamiast na procesy trawienne skierowana jest na oczyszczanie ze wszelkich złogów i nieczystości kumulowanych przez lata.

Pojęcie głodu w umysłach wielu osób ściśle wiąże się z wizją osłabienia i wyniszczenia. Jest jednak kompletnie odwrotnie. Stosowanie 1-5 dniowych głodówek pozwala zapobiec "zamulaniu" organizmu, oczyszczając go ze zbędnego balastu. Obniża poziom cholesterolu, reguluje ciśnienie krwi, zmniejsza widoczność zmarszczek i daje szanse wyleczyć się z wielu przewlekłych dolegliwości. Najtrudniejszy jest pierwszy krok i podjęcie decyzji o rozpoczęciu głodówki. Przede wszystkim istotne jest odpowiednie przygotowanie psychiczne. Ważne jest zaufanie swojemu instynktowi. Nie wolno dopuszczać myśli, że nie wytrwa się bez jedzenia. Uczycie głodu nie jest takie straszne i już w połowie drugie dnia prawie zupełnie znika. Podczas głodówki, najważniejsza jest silna motywacja. Pości się dla przywrócenia zdrowia, lepszego samopoczucie i przy okazji redukcji masy ciała.

W dzień poprzedzający głodówkę warto przyjąć środki przeczyszczające, najlepiej ziołowe. Można także rozważyć wykonanie lewatywy. Pierwszy dzień oczyszczającej głodówki jest najważniejszy. Dobrze zacząć go od wypicia bogatej w mikroelementy, ziołowej herbaty. Dodatkowo spożywa się wodę przegotowaną lub mineralną. Należy ją pić powoli, małymi łykami. Pierwszego dnia głodówki może wystąpić uczucie osłabienia. Zwłaszcza w porze obiadowej spada poziom glukozy we krwi. Pomocne jest wówczas wypicie niewielkiej ilości wody z miodem lub osłodzonej herbaty. Niektórym może dokuczać ból głowy. Jest to najczęściej krótkotrwała dolegliwość, którą można złagodzić spacerem, drzemką lub chwilą odpoczynku. Wieczorem znów należy wypić zioła przeczyszczające. W kolejnych dniach postępuje się podobnie.

Często już drugiego dnia można odczuć wyraźną poprawę nastroju i przypływ energii. Lecznicze i odmładzające głodówki pozwalają zlikwidować toksyny nagromadzone przez lata w wyniku niewłaściwego odżywiania się. Niektórzy już drugiego dnia zauważają u siebie objawy usuwania toksyn z organizmu. Zapach oddechu i pot może wówczas stać się przykry. Niekiedy nawet język bywa obłożony. To normalne objawy u poszczącego, które nie powinny niepokoić.

Źródło: www.zdrowienacodzien.pl/a-46-sposoby-leczenia-dieta---glodowka/

Przeczytaj też
7 sposobów na podkręcenie metabolizmu
 
Rodzaje kasz i ich właściwości odżywcze
 
Najważniejsze zasady zdrowego żywienia
 
Newsletter
Zapisz się do bezpłatnego newslettera
Polityka prywatności    |    Regulamin    |    Kontakt    |    Reklama    |    Pozostałe nasze serwisy
Serwis Zdrowie Na Codzień ma charakter edukacyjny. Redakcja portalu dokłada wszelki starań, aby informacje w nim zawarte były poprawne merytorycznie, jednakże decyzja dotycząca leczenia i postępowania w przypadku chorób należy do lekarza. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych na stronach serwisu.
© Copyright 2014 ZdrowieNaCodzien.pl