Zdrowie na co dzień
            
Mięta pieprzowa - zastosowanie i działanie
Mięta pieprzowa cieszy się dużą popularnością wśród ziół. Stosowana zarówno wewnętrznie jak i zewnętrznie może mieć zbawienny wpływ na organizm.

Wygląd

Mięta pieprzowa (Mentha piperita L.) jest byliną. Posiada gładkie, czterokanciaste, bogato ulistnione łodygi. Część z nich jest wzniesiona, inne są płożące i te ostatnie zwane są rozłogami, ponieważ mają zdolność ukorzeniania się i wydawania nowych pędów. Liście są naprzeciwległe, ogonkowe, jajowate, ostro piłkowane, a kwiaty drobne, o fioletowej barwie. Mięta charakteryzuje się specyficznym, orzeźwiającym zapachem, dzięki wysokiej zawartości olejku, który zlokalizowany jest w gruczołkach rozmieszczonych przeważnie na dolnej stronie liści.

Uprawa

Chociaż w naszym kraju występuje kilka dziko rosnących odmian mięty, to żadna z nich nie zawiera wystarczającej ilości olejku, pożądanego w lecznictwie i przemyśle. Stąd masowo uprawia się miętę pieprzową, która powstała w wyniku krzyżówki międzygatunkowej. W Polsce jej uprawę rozpoczęto po I wojnie światowej i do dziś uprawiana jest na terenie niemal całego kraju. Roślina preferuje gleby przepuszczalne, dostatecznie wilgotne, o dużej zawartości próchnicy. Plantacje zakłada się najczęściej po roślinach okopowych, a przy jesiennym zakładaniu plantacji po rzepaku. Miętę pieprzową uprawia się wyłącznie z sadzonek. Może być uprawiana jako roślina jednoroczna i dwuletnia. Ziele powinno być ścinane w okresie pierwszych kwiatostanów. Daje to gwarancje wysokich plonów oraz najwyższej zawartości olejku w surowcu. W pierwszym roku uprawy dokonuje się zazwyczaj jednego zbioru, a w następnych latach dwóch. Ścięte ziele należy suszyć w cieniu w temperaturze do 35°. Liście obrywa się z łodyg albo bezpośrednio na polu, wybierając tylko zdrowe okazy, nieporażone rdzą, albo pozyskuje się je przez omłot suchego ziela, a następnie oddziela od łodyg tylko całe liście o zielonej barwie.

Miętę można łatwo hodować w domu, ponieważ jest prosta w uprawie. W zasadzie wystarczy ją tylko regularnie podlewać. Do posadzenia wystarczy zwykła ziemia ogrodowa i praktycznie przez cały rok możemy ją uprawiać w doniczce najlepiej na parapecie lub w innym nasłonecznionym miejscu.

Skład

Surowcem jest ziele - Herba Menthae piperitae i liść Folium Menthae piperitae. Liść mięty pieprzowej zawiera między innymi ponad 1,5% olejku, którego głównym składnikiem (powyżej 50%) jest mentol. Poza tym w liściu znajdują się garbniki, flawonoidy, gorycze, witamina C, prowitamina A i inne związki.

Zastosowanie

Mięta od wieków była cenioną rośliną w różnych kręgach kulturowych. Również we współczesnej medycynie znajduje ważne miejsce. Szczególnie polecana jest do stosowania naparów przydatnych w zaburzeniach czynności przewodu pokarmowego, charakteryzującymi się takimi dolegliwościami jak nudności, odbijanie, zgaga, wzdęcia, brak łaknienia, bóle brzucha itp. Picie naparów łagodzi kolkę jelitową, usprawnia pracę jelit i działa wiatropędnie. Aby przygotować napar, wystarczy do filiżanki wsypać około 2 g suszonych lub świeżych liści mięty i zalać wrzątkiem. Zaparzać pod przykryciem około 8-10 minut, w celu wydobycia głębokiego, wyrazistego smaku. Warto sięgać po napar z mięty bądź gotowe preparaty, zawierające w swoim składzie olejek miętowy lub mentol przy niedostatecznym wydzielaniu soków trawiennych i nadkwaśności soku żołądkowego. Poleca się także w schorzeniach wątroby i woreczka żółciowego, przebiegających z niedostatecznym wydzielaniem żółci bądź osłabionym jej wypływie. Ponadto mięta pieprzowa sprawdza się jako środek uspokajający.

Mentol i olejek miętowy stanowią ważne składniki licznych środków leczniczych, zarówno stosowanych zewnętrznie jak i doustnie. Olejek miętowy wykorzystuje się do inhalacji w łagodzeniu kaszlu i przeziębienia. W celu wykonania inhalacji, dodaje się 3-4 krople do gorącej wody. Olejek wchodzi także w skład mazideł, płynów w połączeniu z innymi składnikami o działaniu przeciwbólowym, przeciwświądowym i kojącym.

W przemyśle kosmetycznym mentol i olejek miętowy używane są w znacznych ilościach do produkcji past do zębów, szamponów, balsamów, perfum, natomiast w aromaterapii używa się ich do kąpieli, masażu i aromatyzacji powietrza. Poza tym mentol i olejek miętowy stosowane są przy produkcji cukierków, gum do żucia, likierów, aromatyzowania papierosów itp.

W kuchni szczególnie świeże ziele sprawdza się jako dodatek do mięs, deserów, sałatek, ryb, twarogu. Nadaje potrawie niezwykle ciekawy aromat i smak. Liście doskonale komponują się z większością dań. Mięta pieprzowa świetnie smakuje również jako gorąca herbata lub schłodzony napój. Pozostawia uczucie świeżości w ustach i przeciwdziała senności. Warto również przypomnieć o starym domowym sposobie, pozwalającym zapobiegać zwarzeniu się mleka - wystarczy wrzucić kilka listków mięty do gotującego się mleka.

Działania uboczne

U niektórych osób mogą wystąpić reakcje alergiczne. Preparaty zawierające liść mięty pieprzowej niekiedy nasilają uczucie zgagi. Natomiast zbyt długie i nadmierne zażywanie mięty może spowodować zakłócenia snu i bezsenność. Warto dodać, że u niemowląt oraz małych dzieci preparaty z olejkiem miętowym nie powinny być stosowane bezpośrednio w obszarze nosa oraz piersi, ze względu na możliwość wystąpienia skurczu krtani i oskrzeli.  

Źródło: www.zdrowienacodzien.pl/a-49-mieta-pieprzowa---zastosowanie-i-dzialanie-/

Przeczytaj też
Tymianek - właściwości i zastosowanie
 
Bratek czyli fiołek trójbarwny - zastosowanie
 
Kozłek lekarski - właściwości i zastosowanie
 
Newsletter
Zapisz się do bezpłatnego newslettera
Polityka prywatności    |    Regulamin    |    Kontakt    |    Reklama    |    Pozostałe nasze serwisy
Serwis Zdrowie Na Codzień ma charakter edukacyjny. Redakcja portalu dokłada wszelki starań, aby informacje w nim zawarte były poprawne merytorycznie, jednakże decyzja dotycząca leczenia i postępowania w przypadku chorób należy do lekarza. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych na stronach serwisu.
© Copyright 2014 ZdrowieNaCodzien.pl