Zdrowie na co dzień
            
Kminek zwyczajny - zastosowanie i właściwości lecznicze
Kminek zwyczajny to pospolita roślina rosnąca w Polsce i jeden z najbardziej popularnych ziół. Ceniony jest ze względu na jego aromatyczne nasiona używane jako przyprawa oraz jako wspaniały środek wspomagający trawienie.

Wygląd

Kminek zwyczajny (Carum carvi) należy do rodziny selerowatych. Jest dwuletnią rośliną, rozmnażającą się przez siew nasion do gruntu. W pierwszym roku wyrasta rozeta pierzastych liści, natomiast w drugim – wysoka, porowata, rozgałęziona łodyga. W maju pojawiają się drobne, białe kwiaty zebrane w liczne baldachy złożone. Owoce są brunatne, wydłużone, nieco zagięte, po zewnętrznej stronie opatrzone pięcioma żeberkami. Korzeń rośliny jest mięsisty, ma białawą barwę i wrzecionowaty kształt.

Uprawa

Surowcem są owoce (Fructus Carvi). Kminek zwyczajny dziko rośnie w Europie, Azji, Afryce Północnej. jest często spotykany na miedzach, łąkach, przydrożach. Preferuje miejsca słoneczne, rosnąc na zacienionych stanowiskach gromadzi mniej olejku w owocach. Może być uprawiany w ogrodach, najlepiej na glebie wilgotnej, ciepłej i żyznej z duża zawartością wapnia. Siew kminku zwyczajnego najlepiej wykonywać w okresie marzec – kwiecień, najpóźniej w czerwcu.  Natomiast do zbioru surowca warto przystąpić w drugim roku w pierwszej połowie lipca, kiedy owoce zaczynają zmieniać kolor z zielonego na brązowy. Rośliny powinno się ścinać wczesnym, pogodnym rankiem, wówczas ich owoce są jeszcze mokre. Następnie wiąże się je w snopki i poddaje procesowi suszenia. Po kilku dniach młóci się, a otrzymane owoce przesiewa. Pozyskany surowiec należy przechowywać w płóciennych woreczkach.

Skład

Owoce zawierają 3–7% olejku lotnego (karwon, limonen). Posiadają także olej tłusty, związki białkowe i cukrowe, flawonoidy (kwercetyna, kemferol). Olejek kminkowy destylowany z owoców to przezroczysta, żółtawa ciecz o charakterystycznym zapachu i lekko piekącym smaku. Posiada działanie, podobnie jak owoce kopru i anyż - przeciwskurczowe w obrębie przewodu pokarmowego, pobudzające trawienie, sokopędne, mlekopędne oraz bakteriobójcze. Nasiona kminku odświeżają oddech, mają właściwości wykrztuśne, wiatropędne, a nawet łagodzą bóle menstruacyjne.

Zastosowanie

  1. Jako roślina przyprawowa stosowana jest w celu wzbogacenia smaku potraw. Nasiona kminku zwyczajnego mają aromatyczny zapach i lekko piekący, korzenny smak. Używane są przede wszystkim do dań z kapusty, smażonych mięs zawierających dużą ilość tłuszczu, wypieków, takich jak: chleb, bułki, paszteciki oraz przeróżnych zup, w tym grzybowej, kapuśniaku, kartoflanki. Mogą być dodatkiem do sałatek, past, serów a nawet deserów. Owoce kminku służą do produkcji wódki - kminkówki i likieru - alasz.
  2. Jako roślina lecznicza polecana jest zwłaszcza osobom w podeszłym wieku i małym dzieciom. Znajduje zastosowanie w przypadku nadmiernej fermentacji jelitowej, przy wzdęciach, kolce jelitowej i utracie apetytu. Pobudza wydzielanie żółci i czasami działa lekko moczopędnie. Kminek zwyczajny z uwagi na swoje właściwości mlekopędne zalecany jest w diecie matek karmiących piersią. Jednocześnie na niemowlęta karmione mlekiem matki działa wiatropędnie.
  3. Jako roślina jadalna nadaje się w pierwszym roku wegetacji. Mięsisty korzeń może być spożywany po obróbce termicznej np. w postaci ugotowanej. Także starsze liście wykorzystywane są w kuchni. Mają charakterystyczny, ostry smak po ugotowaniu.

Nasion wykorzystuje się w postaci niezmielonej lub po sproszkowaniu. Można także stosować napary ze zmiażdżonych owoców kminku. W celach leczniczych pije się trzy razy dziennie po szklance ciepłego naparu. Przygotowuje się go z łyżki zmiażdżonych nasion zalanych wrzątkiem. Następnie szklankę naparu należy przykryć i odczekać 15 minut.

Działania niepożądane

Według niektórych źródeł medycyny ludowej duże dawki olejku kminkowego mogą przyczyniać się do uszkodzenia wątroby.

Źródło: www.zdrowienacodzien.pl/a-60-kminek-zwyczajny---zastosowanie-i-wlasciwosci-lecznicze/

Przeczytaj też
Tymianek - właściwości i zastosowanie
 
Bratek czyli fiołek trójbarwny - zastosowanie
 
Kozłek lekarski - właściwości i zastosowanie
 
Newsletter
Zapisz się do bezpłatnego newslettera
Polityka prywatności    |    Regulamin    |    Kontakt    |    Reklama    |    Pozostałe nasze serwisy
Serwis Zdrowie Na Codzień ma charakter edukacyjny. Redakcja portalu dokłada wszelki starań, aby informacje w nim zawarte były poprawne merytorycznie, jednakże decyzja dotycząca leczenia i postępowania w przypadku chorób należy do lekarza. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych na stronach serwisu.
© Copyright 2014 ZdrowieNaCodzien.pl