Zdrowie na co dzień
            
Biedrzeniec anyż - uprawa, działanie i zastosowanie
Biedrzeniec anyż jest cenionym w zielarstwie gatunkiem rośliny, pochodzącej z rodziny selerowatych. Posiada nie tylko walory dekoracyjne, ale również smakowe i lecznicze.

Anyż, anyżek to powszechne nazwy biedrzeńca anyżu (Pimpinella anisum), pochodzącego z Egiptu i Azji Mniejszej. Prawdopodobnie roślina została sprowadzona do Europy przez Rzymian. W IX wieku rozpoczęto jej uprawę w ogrodach królewskich Karola Wielkiego. Benedyktyni, którzy lubili uprawiać anyżek w przyklasztornych ogródkach, przyczynili się do rozpowszechnienia go w Europie Środkowej.

Wygląd

Anyż jest rośliną jednoroczną dochodzącą do 50 cm wysokości. Posiada wzniesioną, owłosioną i rozgałęzioną łodygę. W środkowej części łodygi wyrastają liście trzy- lub pięciokrotnie pierzaste, górną część pędu pokrywają krótkoogonkowe liście. W lipcu pojawiają się drobne, białe lub różowe kwiaty zebrane w baldachy. W sierpniu zawiązują się zielonoszare owoce. Dojrzałe owoce przyjmują ciemnoszarą barwę, mają słodki, lekko szczypiący smak oraz przyjemny, odświeżający zapach. Praktycznie cała roślina wydaje aromatyczną, korzenną woń. Korzeń anyżu jest cienki, palowy.

Uprawa

Surowcem leczniczym są owoce (Fructus Anisi). Anyż uprawia się w krajach śródziemnomorskich, w Europie Środkowej, Japonii oraz Ameryce Środkowej. W Polsce w stanie dzikim coraz rzadziej spotykany jest w regionach południowych i południowo-wschodnich. Preferuje miejsca ciepłe, osłonięte od wiatru. Wymaga gleby żyznej, pulchnej. Rozmnaża się z nasion wysiewanych w kwietniu. Natomiast zbiory dokonuje się w sierpniu, kiedy owoce nabierają ciemnoszarego koloru. Najlepiej ścinać rośliny wczesnym rankiem, gdy są jeszcze pokryte rosą. Potem wiąże się je w snopki i wiesza w suchym, ciepłym pomieszczeniu. Po wyschnięciu zbiory nadają się do młócenia. Nasiona oczyszcza się i dosusza, często przesypując, aby nie dopuścić do rozwoju pleśni. Surowiec przechowuje się w papierowych lub płóciennych torbach, w suchym miejscu.

Skład

Owoce anyżu zawierają 1,5-3% olejek eteryczny, którego głównym składnikiem jest anetol. Poza tym posiada on także białka, cukry oraz tłuszcze. Olejek anyżkowy (Oleum Anisi) wytwarzany z owoców ma działanie wykrztuśnie, rozkurczowe, moczo- i wiatropędne. U matek karmiących pobudza laktację. W niewielkim stopniu posiada właściwości przeciwbakteryjne.

Zastosowanie

  1. Jako roślina lecznicza anyż wykorzystywany jest w przemyśle farmaceutycznym. Znajduje zastosowanie w leczeniu objawów chorób dróg oddechowych. Z uwagi na jego łagodne właściwości wykrztuśne polecany jest w przewlekłym nieżycie gardła i oskrzeli, astmie, suchym kaszlu. Sprawdza się przy dolegliwościach związanych z zaburzeniami trawienia, przy zaparciach, bólach brzucha i wzdęciach. Zalecany jest zwłaszcza u dzieci jako łagodny środek wiatropędny. Z uwagi na właściwości mlekopędne może być stosowany u matek karmiących w celu pobudzenia wydzielania mleka. W medycynie ludowej anyż używany był także w zwalczaniu bólów migrenowych. Jest każe stosowany zewnętrznie, gdyż działa odkażająco na skórę, toksycznie na pasożyty oraz odstraszająco na owady.
  2. Jako roślina przyprawowa owoce anyżu oraz olejek anyżowy znajdują zastosowanie w przemyśle spożywczym, cukierniczym, perfumeryjnym i alkoholowym. W Polsce w przemyśle spirytusowym z nasion wytwarza się anyżówkę. Olejek anyżowy jest wykorzystywany w kuchni. Dodaje się go do ciast, mazurków, miodowników, pieczywa, napojów mlecznych, kaw i kompotów. 
  3. Jako roślina lecznicza dla zwierząt. Wytłoki anyżowe oraz słoma stanowią dodatek paszowy dla bydła zwiększający jego laktację oraz działający wiatropędnie.

W medycynie ludowej anyż wykorzystuje się do sporządzania domowych naparów. Łyżkę stołową dobrze wysuszonych i zmiażdżonych nasion zalewa się szklanką wrzątku i trzyma pod przykryciem 15 minut. Po kwadransie przecedza się i 2-3 razy dziennie pije po pół szklanki naparu. W łagodzeniu kolki u dzieci można przygotować napar z wysuszonych owoców w mleku i podawać go łyżeczką kilka razy dziennie.

U osób nie przepadającym na smakiem anyżu poleca się zażywanie sproszkowanych nasion wymieszanych z miodem lub syropem. W celach leczniczych dawkuje się po jednej łyżce zmielonego anyżu dwa razy dziennie.

Olejek anyżowy może być także stosowany do inhalacji w schorzeniach dróg oddechowych.

Źródło: www.zdrowienacodzien.pl/a-61-biedrzeniec-anyz---uprawa-dzialanie-i-zastosowanie/

Przeczytaj też
Tymianek - właściwości i zastosowanie
 
Bratek czyli fiołek trójbarwny - zastosowanie
 
Kozłek lekarski - właściwości i zastosowanie
 
Newsletter
Zapisz się do bezpłatnego newslettera
Polityka prywatności    |    Regulamin    |    Kontakt    |    Reklama    |    Pozostałe nasze serwisy
Serwis Zdrowie Na Codzień ma charakter edukacyjny. Redakcja portalu dokłada wszelki starań, aby informacje w nim zawarte były poprawne merytorycznie, jednakże decyzja dotycząca leczenia i postępowania w przypadku chorób należy do lekarza. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych na stronach serwisu.
© Copyright 2014 ZdrowieNaCodzien.pl