Zdrowie na co dzień
            
Lipa - właściwości lecznicze i zastosowanie
Dobroczynne działanie kwiatu lipy odkryto już wieki temu. Ten cenny surowiec zielarski sprawdza się w walce z wieloma dolegliwościami. Zwłaszcza w stanach zapalnych, chorobach dróg oddechowych sięga się po napary i odwary przyrządzane z pachnącego daru natury.

Wygląd i uprawa

Lipa jest długowiecznym drzewem rosnącym w umiarkowanej strefie półkuli północnej, powszechnie spotykanym w lasach, często sadzonym w parkach, ogrodach, przy ulicach. Wyróżnia się dwa gatunki lipy: drobnolistna oraz szerokolistna. Częściej uprawiana lipa drobnolistna ma liście mniejsze, od spodu sinawe i zakwita nieco później niż szerokolistna – od końca czerwca do połowy lipca.

Zbiór surowca najlepiej przeprowadzać w okresie susz, aby kwiaty nie czerniały. Wilgoć obniża wartość leczniczą kwiatostanów. Ścina się jedynie kwitnące wierzchołki, uważając, aby nie złamać delikatnych gałęzi. Następnie kwiatostany rozkłada się na cienkiej warstwie papieru i pozostawia do wyschnięcia. Najlepiej suszyć kwiaty w miejscach przewiewnych, zacienionych, ciepłych. Wysuszone kwiaty powinny zachować jasnożółty kolor i charakterystyczny, intensywny zapach. Można je wówczas przechowywać w szczelnie zamykanych pojemnikach.

Skład

Surowcem są całe kwiatostany (Inflorescentia Tiliae), pochodzące z obu gatunków lipy drobnolistnej (Tilia cordata) i szerokolistnej (Tilia platyphyllos). Zawierają one związki flawonowe, głównie pochodne kwercetyny zmniejszającej przepuszczalność naczyń krwionośnych i tylirozyd - silną substancję przeciwzapalną. Flawonoidy charakteryzują się silnym działaniem antyoksydacyjnym i przeciwnowotworowym. Kwiaty lipy w swoim składzie posiadają także garbniki, węglowodany, aminokwasy, kwasy organiczne, śluz, olejek lotny, witaminy grupy PP. Witamina PP, zwana także niacyną, witaminą B3 lub kwasem nikotynowym bierze udział w przemianie białek, tłuszczów, węglowodanów, a także utrzymuje w dobrym stanie nabłonek skóry i przewodu pokarmowego. Co ważne, rozszerza naczynia krwionośne i usprawnia funkcjonowanie mózgu.

Zastosowanie

Napary i odwary przyrządzane z kwiatów lipy działają przede wszystkim napotnie, słabo przeciwbólowo i przeciwskurczowo. Są szczególnie polecane do picia osobom starszym i dzieciom w chorobach górnych dróg oddechowych, między innymi anginie, grypie, zapaleniu oskrzeli. Napary i odwary są także stosowane do płukania jamy ustnej i gardła w stanach zapalnych.

Kwiat lipy przynosi ulgę także w niestrawności oraz przy nudnościach. Olejki eteryczne zwiększają przepływ żółci do dwunastnicy, tym samym zmniejszając prawdopodobieństwo powstawania kamieni żółciowych. Ułatwiają trawienie pokarmu i wydalanie niestrawionych resztek z organizmu.

Do wykonania naparu potrzebne są dwie łyżki kwiatu lipy oraz szklanka wrzątku. Kwiaty po zalaniu wodą pozostawia się pod przykryciem przez 10 minut. Następnie należy odcedzić napar i pić 3 razy dziennie po pół szklanki.

Odwar do użytku zewnętrznego wykonuje się z 8 łyżek stołowych kwiatu lipy, które zalewa się 2 szklankami letniej wody i gotuje przez 20 minut. Po tym czasie odwar odcedza się. Płyn może być stosowany do płukania jamy ustnej i gardła lub do kąpieli. Kąpiele w odwarach z kwiatu lipy polecane są przy nerwobólach.

Można je również wykorzystywać do przygotowania okładu na oczy. Nasączoną gazę odwarem lub naparem z kwiatów lipy pozostawia się jako kompres na zamkniętych powiekach. Kwiat lipy łagodzi dolegliwości związane z zapaleniem spojówek i powiek, a także zmniejsza obrzęki i cienie wokół oczu.

Ciekawostki

Lipa w czasach przedchrześcijańskich była obdarzona czcią przez Słowian. Uważano ją za drzewo święte. Pod nią odbywały się narady wojenne, sądy, obrzędowe tańce. Wierzono, że roślina ta przynosi korzyści w gospodarstwie domowych. Kwiaty dostarczały nektaru pszczołom i były od dawna cenionym lekiem ludowym. Z drewna wykonywano posągi, a z wymoczonego łyka wyrabiano kosze, cedzidła, meble oraz chodaki. Wypalane drewno służyło za węgiel rysunkowy oraz używane było za jeden ze składników prochu.

To właśnie pod ulubionym drzewem - lipą, rosnącą w pobliżu domu najchętniej tworzył renesansowy poeta Jan Kochanowski. W autobiograficznej fraszce „Na lipę” przedstawił wygląd i zalety rozłożystego, dającego cień i chroniącego od wiatru drzewa, pod którym to każda zmęczona osoba, potrzebująca wytchnienia mogła odpocząć.

Również u ludów północnych lipa była otoczona kultem. Natomiast w Grecji symbolizowała czystość, niewinność i nadzieję. Obecnie lipa uznawana jest za narodową roślinę Czechów - pojawia się na fladze prezydenckiej.

Źródło: www.zdrowienacodzien.pl/a-66-lipa---wlasciwosci-lecznicze-i-zastosowanie/

Przeczytaj też
Tymianek - właściwości i zastosowanie
 
Bratek czyli fiołek trójbarwny - zastosowanie
 
Kozłek lekarski - właściwości i zastosowanie
 
Newsletter
Zapisz się do bezpłatnego newslettera
Polityka prywatności    |    Regulamin    |    Kontakt    |    Reklama    |    Pozostałe nasze serwisy
Serwis Zdrowie Na Codzień ma charakter edukacyjny. Redakcja portalu dokłada wszelki starań, aby informacje w nim zawarte były poprawne merytorycznie, jednakże decyzja dotycząca leczenia i postępowania w przypadku chorób należy do lekarza. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych na stronach serwisu.
© Copyright 2014 ZdrowieNaCodzien.pl