Zdrowie na co dzień
            
Prawoślaz lekarski - właściwości i zastosowanie
Prawoślaz lekarski jest byliną z rodziny ślazowatych i pochodzi z obszaru śródziemnomorskiego. Dzięki swoim pożytecznym właściwościom należy do ziół leczniczych chętnie wykorzystywanych w medycynie naturalnej.

Wygląd

Prawoślaz lekarski jest rośliną wieloletnią, osiągająca do 1,5 metra wysokości. Kwiaty ma różowe, dość duże, umieszczone głównie na wierzchołku łodygi. Owoce o typie rozłupni rozpadają się na liczne ciemnobrunatne, nerkowate rozłupki. Liście przypominają z wyglądu liście klonu, są dłoniaste i duże. Charakterystyczny - biały, gruby i krótki korzeń prawoślazu pokrywa żółta skórką z drobnymi korzonkami.

Uprawa

Surowcem zielarskim jest korzeń (Radix Althaeae) i liść (Folium Althaeae).

Prawoślaz lekarski jest gatunkiem chętnie uprawianym w ogrodach. W Polsce w stanie dzikim rzadko bywa spotykany na Kujawach i Wielkopolsce. Wymaga gleby głębokiej, dobrze nawożonej i wilgotnej. Preferuje miejsca słoneczne. Wczesną wiosną nasiona sieje się wprost do gruntu. Aby wykształcił się najlepszy korzeń, najlepiej siać nasiona razem z nasionami innej, szybko wschodzącej rośliny, np. sałaty. Zbór korzeni z roślin dwuletnich wykonuje się w lipcu. Przed wykopaniem łodygę ścina się 10-15 cm nad ziemią. Wydobyte korzenie wymagają starannej obróbki. Drobne korzenie i części łodygi usuwa się, następnie korzeń płucze się pod bieżącą wodą. Potem korzeń osusza się i odkorkowuje, czyli wycina „oczka” i fragmenty uszkodzone oraz zdejmuje cienką, żółtą skórkę. Do obróbki najlepiej używać nierdzewnego noża. Po odkorkowaniu korzeń kroi się wzdłuż na kilka części i od razu suszy w podwyższonej temperaturze. Liście prawoślazu zbiera się w tuż przed okresem kwitnienia rośliny - od  lipca do sierpnia. Można wyciąć około 1/3 liści całej rośliny i suszyć w warunkach naturalnych. Kwiaty powinny być zrywane wraz z kielichami i suszone w temperaturze podwyższonej. Wszystkie surowce po dokładnym wysuszeniu przechowuje się w szczelnie zamkniętych pojemnikach. 

Skład i działanie

W korzeniu prawoślazu występuje śluz, jako główny składnik czynny (5-10%), pektyny, skrobia, sacharoza, olej tłusty i związki białkowe. Natomiast w liściu oprócz śluzu, którego zawartość sięga 10 %, znajdują się olejek lotny, kwasy organiczne, skopoletyna, związki flawonowe i inne. Surowiec ma działanie osłaniające, przeciwkaszlowe i wykrztuśne.

Zastosowanie

  • W infekcjach górnych dróg oddechowych, nieżycie oskrzeli i gardła przebiegającym z kaszlem i zaflegmieniem prawoślaz działa wykrztuśnie. Jest często stosowany w pediatrii, ponieważ nie zawiera składników silnie działających i posiada przyjemny smak.
  • Polecany jest także w stanach zapalnych przewodu pokarmowego. Łagodzi podrażnienia, uszkodzenia nabłonka. Z uwagi na działanie osłaniające zalecany jest w chorobie wrzodowej żołądka, nadkwaśności i przy zaparciach.
  • Stosowany zewnętrznie prawoślaz w postaci kataplazmów, czyli ciepłych, wilgotnych okładów stosowany jest na trudno gojące się rany, wrzody, czyraki oraz jęczmień w ropnym zapaleniu powiek.
  • Prawoślaz bywa też wykorzystywany do lewatyw w przewlekłych zaparciach, szczególnie u osób starszych i dzieci.
  • W sztuce kulinarnej używa się sproszkowanych korzeni podgrzewanych z cukrem. Tworzą wówczas delikatną, słodką masę, chętnie stosowaną w cukiernictwie. Korzenie prawoślazu są cenionym składnikiem odżywczym zawierającym między innymi skrobię, pektyny, asparaginę, sole mineralne, garbniki, betainę.

Postacie leku

  • Wewnętrznie surowiec stosuje się jako macerat. Przygotowuje się go z liści lub korzeni prawoślazu. Łyżkę surowca zalewa się szklanką letniej, przegotowanej wody, wymiesza i pozostawia na 30 minut. Następnie płyn przecedza się przez płótno i przyjmuje po łyżce płynu kilka razy dziennie.
  • Do wykonania kataplazm potrzebne są liście lub korzeń prawoślazu. 2 łyżki surowca zalewa się połową szklanki wrzącej wody. Ciepłą masę na gazie przykłada się na zmienioną chorobowo skórę i przykrywa ceratką lub folią.

Źródło: www.zdrowienacodzien.pl/a-68-prawoslaz-lekarski---wlasciwosci-i-zastosowanie/

Przeczytaj też
Tymianek - właściwości i zastosowanie
 
Bratek czyli fiołek trójbarwny - zastosowanie
 
Kozłek lekarski - właściwości i zastosowanie
 
Newsletter
Zapisz się do bezpłatnego newslettera
Polityka prywatności    |    Regulamin    |    Kontakt    |    Reklama    |    Pozostałe nasze serwisy
Serwis Zdrowie Na Codzień ma charakter edukacyjny. Redakcja portalu dokłada wszelki starań, aby informacje w nim zawarte były poprawne merytorycznie, jednakże decyzja dotycząca leczenia i postępowania w przypadku chorób należy do lekarza. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych na stronach serwisu.
© Copyright 2014 ZdrowieNaCodzien.pl