Zdrowie na co dzień
            
Tymianek - właściwości i zastosowanie
Tymianek znany jest ze swych właściwości przeciwbakteryjnych i przeciwzapalnych. Stanowi ważny składnik syropów na kaszel oraz preparatów na trądzik. W kuchni francuskiej uważany jest za jedno z najznakomitszych ziół.

Wygląd i występowanie

Tymianek pospolity (Thymus vulgaris) pochodzi z krajów basenu Morza Śródziemnego. Do dziś jest chętnie uprawiany w Ameryce i w Europie, w tym także w Polsce. Nazwa tymianku pochodzi od greckiego słowa thymon znaczącego "do odkażania". Roślina posiada charakterystyczne drobne liście oraz fioletowe kwiatostany na szczycie pędów. Kwitnie od czerwca do lipca. 

Tymianek pospolity (Thymus vulgaris) to zioło pochodzące z krajów basenu Morza Śródziemnego. Obecnie jest uprawiany w wielu państwach Europy i Ameryki, jak również w Polsce, gdzie kwitnie od czerwca do lipca.

Jego cechą charakterystyczną są drobniutkie zielone listki i kwiatostan o fioletowym odcieniu, który znajduje się na szczycie pędów. Głównym składnikiem zioła jest olejek eteryczny, który zawiera tymol, linalol, terpineol, borneol, cyneol i octan bornylu.



http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/medycyna-niekonwencjonalna/tymianek-lekarstwem-na-kaszel-i-tradzik-wlasciwosci-lecznicze-i-pieleg_41552.html

Uprawa

Tymianek jest uprawiany w południowych regionach Polski. Preferuje słoneczne, piaszczyste miejsca. Roślina rozmnaża się głównie przez siew do gruntu lub inspektów. Na początku kwietnia zbiera się szczytowe części ziela, około 5 cm ponad ziemią. Nie należy wyrywać roślin z korzeniami. Surowiec suszy się w przewiewnym miejscu.

Skład chemiczny i działanie

Podstawowym składnikiem zioła jest olejek eteryczny, który zawiera borneol, karwakrol, cymol, linalol, tymol. Tymianek jest bogaty w  saponiny i kwasy triterpenowe. Posiada także taninę, flawonoidy, głownie apigeninę i luteolinę. Niewielka ilość zioła ma działanie uspokajające, natomiast większe porcje są stymulujące. Tymianek działa także wykrztuśnie i rozkurczowo. Ma właściwości przeciwbakteryjne i antyseptyczne.

Głównym składnikiem zioła jest olejek eteryczny, który zawiera tymol, linalol, terpineol, borneol, cyneol i octan bornylu

http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/medycyna-niekonwencjonalna/tymianek-lekarstwem-na-kaszel-i-tradzik-wlasciwosci-lecznicze-i-pieleg_41552.html
Głównym składnikiem zioła jest olejek eteryczny, który zawiera tymol, linalol, terpineol, borneol, cyneol i octan bornylu

http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/medycyna-niekonwencjonalna/tymianek-lekarstwem-na-kaszel-i-tradzik-wlasciwosci-lecznicze-i-pieleg_41552.html
Głównym składnikiem zioła jest olejek eteryczny, który zawiera tymol, linalol, terpineol, borneol, cyneol i octan bornylu

http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/medycyna-niekonwencjonalna/tymianek-lekarstwem-na-kaszel-i-tradzik-wlasciwosci-lecznicze-i-pieleg_41552.html
Głównym składnikiem zioła jest olejek eteryczny, który zawiera tymol, linalol, terpineol, borneol, cyneol i octan bornylu

http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/medycyna-niekonwencjonalna/tymianek-lekarstwem-na-kaszel-i-tradzik-wlasciwosci-lecznicze-i-pieleg_41552.html
Głównym składnikiem zioła jest olejek eteryczny, który zawiera tymol, linalol, terpineol, borneol, cyneol i octan bornylu

http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/medycyna-niekonwencjonalna/tymianek-lekarstwem-na-kaszel-i-tradzik-wlasciwosci-lecznicze-i-pieleg_41552.html

Zastosowanie

Tymianek wspomaga pracę układu oddechowego. Skutecznie łagodzi infekcje gardła i jamy ustnej. Jest polecany w nieżycie oskrzeli jako środek wykrztuśny i rozkurczowy. Ma także działanie rozgrzewające i pobudza wydzielanie śluzu w płucach. Naparu z tymianku używa się do płukania gardła, przy zapaleniu krtani, owrzodzeniu jamy ustnej, bólu gardła, grzybicy, zapaleniu migdałków. Płukanki są skuteczne w walce z przykrym oddechem. Tymianek służy też do inhalacji w takich schorzeniach jak astma, zapalenie oskrzeli, przeziębienia, grypa, a nawet depresja. Składniki zioła wchodzą w skład dentystycznych płynów przeciwpróchniczych i regenerujących uszkodzone dziąsła oraz środków odkażających kanały zębowe.

Tymianek wykazuje właściwości przeciwzapalne, co jest wykorzystywane w łagodzeniu bólów w przebiegu reumatoidalnego zapalenia stawów. W medycynie ludowej napar z tymianku wykorzystywany był jako płukanka przeciwłupieżowa. Do dziś bywa polecany jako środek do przemywania zmęczonych oczu oraz do łagodzenia stanów zapalnych pochwy. Obecnie olejek eteryczny dodawany jest do kosmetyków pielęgnujących cerę tłustą i trądzikową. Napar z tymianku znajduje zastosowanie jako okład na rany, zapalenie piersi, ukąszenia i użądlenia owadów.


Preparaty na bazie tymianku są pomocne w dolegliwościach układu pokarmowego. Oba składniki zioła - tymol i karwakrol - działają rozluźniająco na mięśnie gładkie przewodu pokarmowego, co jest wykorzystywane przy zatwardzeniach. Tymianek zapobiega także zakażeniom bakteryjnym, grzybiczym i wirusowym. Dodany do potraw pomaga w trawieniu pokarmów o wysokiej zawartości tłuszczu. Od wieków jest również stosowany do konserwacji mięsa. Roślina ma delikatny posmak goździków. W kuchni francuskiej uważana jest za jedno z najznakomitszych ziół. Liście i gałązki tymianku stanowią ważny składnik sałatek, zup i bulionów. Służą nie tylko do dekoracji, ale również podkreślają smak cielęciny, jagnięciny, wołowiny, drobiu, ryb. Są nieodłącznym dodatkiem farszów, pasztetów, wędlin, gulaszów. Tymianek pasuje także do chleba, masła ziołowego, majonezu, aromatyzowanego octu, musztardy a także do dań z roślin strączkowych. Nadaje ciekawy aromat świeżym warzywom, serom, jajom i ryżowi. Dobrze komponuje się z cytryną, czosnkiem i bazylią. Według niektórych ekspertów nie powinno się go łączyć z majerankiem.

Postacie leku

Napar. Łyżkę ziela zalewa się 1,5 szklanki wrzątku i parzy pod przykryciem 15 minut. Po tym czasie płyn odcedza się. Napar pije się przed posiłkiem w celu pobudzenia apetytu i poprawy trawienia. Napar można także stosować jako płukanki jamy ustnej i gardła.

Przeciwwskazania

Tymianek powinien być ostrożnie stosowany przez kobiety w ciąży, ponieważ spożywany w dużych ilościach może wywoływać skurcze macicy. Także tymol, składnik olejku lotnego zioła przyjmowany w dużych dawkach może okazać się niebezpiecznym. Uważa się, że spożyty w większej ilości doprowadza do uszkodzenia wątroby, nerek, serca i ośrodkowego układu nerwowego, a nawet prowadzi do śmierci. Najgroźniejsze jest przedawkowanie olejku tymiankowego, który u niektórych wywołuje nudności, wymioty, zapalenie żołądka i zaburzenia oddychania.

Źródło: www.zdrowienacodzien.pl/a-90-tymianek---wlasciwosci-i-zastosowanie/

Przeczytaj też
Bratek czyli fiołek trójbarwny - zastosowanie
 
Kozłek lekarski - właściwości i zastosowanie
 
Lawenda - właściwości i zastosowanie
 
Newsletter
Zapisz się do bezpłatnego newslettera
Polityka prywatności    |    Regulamin    |    Kontakt    |    Reklama    |    Pozostałe nasze serwisy
Serwis Zdrowie Na Codzień ma charakter edukacyjny. Redakcja portalu dokłada wszelki starań, aby informacje w nim zawarte były poprawne merytorycznie, jednakże decyzja dotycząca leczenia i postępowania w przypadku chorób należy do lekarza. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych na stronach serwisu.
© Copyright 2014 ZdrowieNaCodzien.pl