Jak zrobić zdrowe zakupy?

0
98

Zakupy „na głodnego” potrafią zrujnować dietę nawet najbardziej sumiennej osoby. Wystarczy udać się do marketu z pustym brzuchem, aby wyjść z niego z całym naręczem batoników, czekoladek, drożdżówek i innych wysokokalorycznych przekąsek. Aby móc robić zawsze zdrowe zakupy, trzeba trzymać się bezwzględnie kilku podstawowych zasad. Pomogą one każdemu, kto chciałby wreszcie wytrwać na swojej diecie nieco dłużej niż przez kilka dni lub tydzień.

Zasada nr 1 – na zakupy z pełnym żołądkiem

Gdy w brzuchu burczy, a apetyt coraz bardziej rośnie, mózg przestaje prawidłowo funkcjonować i nie jest w stanie racjonalnie myśleć. To wtedy najczęściej pojawia się ochota na zjedzenie czegoś zakazanego – czy to batonika, czy to paczki chipsów. Burczenie w brzuchu skłania ludzi do sięgania po szybkie przekąski, bo w takim momencie głównym celem całego organizmu staje się zaspokojenie jego podstawowego pragnienia. Bardzo ważną zasadą jest zatem to, by na zakupy zawsze chodzić po pełnym posiłku. Wtedy ochota na ulegnięcie pokusom będzie znacznie słabsza.

Zasada nr 2 – lista

Asortyment hipermarketów naumyślnie rozkłada się w taki sposób, by klient musiał przejść przez wszystkie działy, zanim dojdzie np. do pieczywa czy nabiału. A gdy jeszcze do tego nie ma się ze sobą listy zakupów, prawdopodobieństwo sięgnięcia po coś niepotrzebnego maksymalnie wzrasta. Lepiej więc nie chodzić do sklepów bez żadnego planu czy celu. Stworzenie listy zakupów zajmie każdemu maksymalnie kilka minut, dlatego zawsze warto ją wykonać i dopiero z nią udać się do marketu. Zdrowe zakupy staną się wtedy znacznie łatwiejsze w realizacji. Człowiek kupi w sklepie rzeczywiście tylko to, po co tam przyszedł.

Zasada nr 3 – sprawdzanie etykie

Coś, co z pozoru wygląda na zdrowe, w rzeczywistości może być tak samo bezwartościowe jak drożdżówka czy batonik. Przykład? Chociażby takie płatki musli. Często są oznaczane mianem „fit”, a gdy tylko spojrzy się na ich skład, widać wyraźnie, że składają się one w głównej mierze z cukru, sztucznych barwników, aromatów i innych niepotrzebnych dodatków. Zawsze warto więc sprawdzać etykiety produktów. Trzeba czytać składy artykułów i kontrolować ich tabele makroskładników. Pozwoli to na wytypowanie tych najlepszych i najzdrowszych wyrobów. One powinni stanowić podstawę całej diety.

Każdy, kto zacznie trzymać się tych trzech kluczowych zasad, będzie mógł od teraz robić wyłącznie zdrowe zakupy. Dzięki nim w jego lodówce pojawią się tylko wartościowe produkty, które nikomu na pewno nie zaszkodzą.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here