Jakich produktów powinna unikać kobieta w ciąży?

Kobieta, która spodziewa się dziecka z pewnością zastanawia się jakich produktów powinna unikać, tak aby dziecko rozwijało się prawidłowo. Dlatego też poniższa lista rozwieje wszelkie wątpliwości i pomoże w ułożeniu odpowiedniego menu.
Zatem produkty zakazane w ciąży to: surowe jajka, sól, kolorowe napoje gazowane, sery pleśniowe oraz brie, kiełki, orzeszki ziemne, surowe mięso oraz surowe ryby, kolorowe ciastka, kawa a przede wszystkim alkohol.

Dlaczego kobieta w ciąży powinna unikać spożywania właśnie tych produktów?

Surowe jajka – jedzenie surowych jajek może spowodować salmonellę, która może przyczynić się do ciężkiego zatrucia pokarmowego jak również jest groźna dla rozwoju dziecka, należy unikać również produktów, do których surowe jajka są dodawane
Sól – u kobiety w ciąży powodować może różne komplikacje, jej nadmiar może być powodem zatrzymania wody w organizmie, co może być powodem obrzęków rąk, nóg oraz twarzy
Sery pleśniowe – zrobione są z mleka niepasteryzowanego, którego kobiety w ciąży powinny unikać, nabiał w którym nie ma niepasteryzowanego mleka jest zalecany
Kiełki – choć to źródło witamin to mogą być również powodem zatrucia pokarmowego, bezpieczniej jest zrezygnować z kupowania kiełków i hodować je samodzielnie
Orzeszki ziemne – rezygnacja z tego produktu dotyczy kobiet w ciąży, które są na nie uczulone, bo nawet niewielka ich ilość może mieć zgubne skutki, po za tym dziecko również może nabyć uczulenia na orzeszki ziemne

Mięso i ryby

Surowe mięso – może zawierać zarówno bakterię jak i pasożyty, które mogą doprowadzić do poronienia lub wad rozwojowych u dziecka, unikać należy także wątróbki, która przez zbyt dużą ilość witaminy A może być szkodliwa dla dziecka
Surowe ryby – choć ryby są zalecane w trakcie ciąży, bo są źródłem kwasów omega 3 to nie należy spożywać ich na surowo, po za tym powinno unikać się także spożywania: okoni, szczupaków, węgorzy, sandaczy oraz miętusów, należy unikać również ryb nieświeżych, mogą one zawierać związki chemiczne z zanieczyszczonych wód a surowe ryby mogą zawierać wysoki poziom rtęci
Kawa – nie może być spożywana przez kobiety w ciąży ze względu na zawartą w niej kofeinę, która powoduje u dziecka zaburzenia rytmu serca oraz przyczynia się do jego niskiej wagi urodzeniowej oraz przyczynia się do wypłukania z organizmu kobiety witaminy B, C oraz cynku, potasu i wapnia
Alkohol – nawet niewielka ilość spożytego alkoholu przez kobiety w ciąży może mieć katastrofalne skutki dla rozwoju dziecka, może ono urodzić się z alkoholowym zespołem płodowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *