Owoc noni – właściwości i zastosowanie

0
190

Zarówno sok jak i preparaty z noni zyskują ostatnio na popularności. Tropikalny owoc morwy indyjskiej zawiera bogactwo cennych składników i znajduje zastosowanie w łagodzeniu wielu dolegliwości zdrowotnych.

Opis

Owoc noni (Morinda citrifolia) uprawiany jest w głownie Azji i Australii, przeważnie w strefie międzyzwrotnikowej, gdzie od wieków stosowany był dla poprawy zdrowia i zachowania młodości. Ta wyjątkowa tropikalna roślina znana ludności Polinezji, Tahiti i Wysp Hawajskich zyskuje coraz większe międzynarodowe uznanie. Owoce Noni zawierają mnóstwo składników czynnych, skłaniających organizm do samoleczenia oraz regeneracji. Stanowią doskonałe źródło witamin, składników mineralnych, antyoksydantów. Tropikalna roślina wspomaga funkcjonowanie układu odpornościowego organizmu, dzięki zawartych w niej substancjach o unikalnych właściwościach, np. prokseroniny. Owoce morwy indyjskiej zawierają szerokie spektrum związków fitochemicznych, między innymi lignany, oligosacharydy i polisacharydy, irydoidy, flawonoidy, kwasy tłuszczowe, katechiny, skopoletynę oraz alkaloidy.

Owoce noni posiadają w swoim składzie najwięcej irydoidów spośród wszystkich poznanych dotychczas roślin. Substancje te mają wiele własności leczniczych i zastosowań. Działają przeciwbólowo, przeciwzapalnie, przeciwreumatycznie i co ciekawe są dodawane także do środków odstraszających owady, np. komary.

Pulpa owoców noni zawiera umiarkowane ilości węglowodanów oraz błonnika pokarmowego. Wartość energetyczna pulpy wynosi około 136 kJ na 100 g. Owoce morwy indyjskiej posiadają witaminę C, niacynę, czyli witaminę B3, potas i żelazo. Większość składników mineralnych i witamin występuje w noni w ilościach nie przekraczających 10% zalecanego dziennego spożycia w 100 ml soku.

Właściwości

Według badań owoc noni pobudza produkcję tlenku azotu, odgrywającego istotną rolę w obniżaniu podwyższonego ciśnienia krwi, które może rozwijać się pod wpływem przewlekłego napięcia i stresu. Tlenek azotu działa rozkurczająco na naczynia krwionośne, zmniejsza skłonność do tworzenia zakrzepów, poprawia zaopatrzenie tkanek w tlen oraz substancje odżywcze. Pośrednio zmniejsza ryzyko zawału serca i udaru. Przy długotrwałym stosowaniu może zmniejszyć zapotrzebowanie organizmu na leki nadciśnieniowe. Owoc noni może także stymulować aktywację makrofągów oraz skutecznie zwiększając produkcję tlenku azotu, wspomóc leczenie infekcji wywołanych przez takie bakterie jak: Salmonella, Escherichia coli, Shigelia paradysenteriae, Staphybcoccus aureus, Escherichia coli, Helicobacter pylori i Pseudomonas aeruginosa.  W przeprowadzanych badaniach odkryto także aktywność przeciwko Chlamydia trachomatis, Candida albicans.

Owoce noni posiadają w swoim składzie fitocydy, które są naturalnymi substancjami roślinnymi o działaniu pasożytobójczym. Wzmacniają one system odpornościowy człowieka i mobilizują go do walki z chorobą, przede wszystkim z infekcjami, poprzez m.in. wytwarzanie interferonu – naturalnej ochrony organizmu przed wirusami i bakteriami. Kolejnym ważnym składnikiem występującym tylko w owocach noni jest polisacharyd noni-ppt. Według przeprowadzonych badań, ma on działanie immunomodulacyjne oraz przeciwnowotworowe. Zatem może być on rozpatrywany jako uzupełnienie konwencjonalnej terapii przeciwnowotworowej.

Owoce morwy indyjskiej zawierają także skopoletynę, wspomagającą pracę szyszynki. Substancja ta zwiększa poziom serotoniny i melatoniny w organizmie, przez co pomaga zapobiegać częstym wahaniom nastroju. Korzystnie wpływa na normalizację biologiczny rytm snu i czuwania. Serotonina zwana hormonem szczęścia łagodzi stany depresyjne i niweluje huśtawki nastrojów. To naturalny, świetny środek uspokajający. Stabilizuje także pracę systemu immunologicznego, przez blokowanie produkcji cytokin. Działa także, antyoksydacyjnie, hepatoochronnie oraz spazmolitycznie. Badania wykazały, że skopoletyna uruchamia proces apoptozy zmienionych leukocytów w białaczce.

Owoc noni dzięki zawartości kseroniny i prokseroniny wspomaga proces regeneracji komórek organizmu.  Substancje te zabezpieczają przed uszkodzeniem kodu DNA, biorą udział w mechanizmach przeciwzapalnych organizmu, działają przeciwalergicznie i podnoszą odporność. Zawarte w soku kseronina i prokseronina wyzwalają w organizmie melatoninę która reguluje funkcje snu. Substancje te zwiększają również produkcję endorfin, odpowiedzialnych za poprawę nastrój. Nie tylko zapewniają dobre samopoczucie, ale także zmniejszają odczucie ostrego bólu pojawiającego się podczas stanów zapalnych lub urazów stawów.

Owoc noni eliminuje wiele dolegliwości dyspeptycznych, ponieważ wzmaga wydzielanie soków trawiennych. Poza tym może okazać się pomocny w łagodzeniu przykrych objawów abstynencji. Jest to szczególnie istotne przy zrywaniu z nałogami. 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here