Właściwości imbiru – co warto wiedzieć o tej przyprawie?

Imbir rozpoznawany jest głównie ze względu na swój charakterystyczny, intensywny smak. Napoje i napary powstałe na jego bazie są często wykorzystywane w czasie zimowego okresu przeziębień. Dzięki wyjątkowym właściwościom, korzeń tej rośliny może okazać się pomocny w wielu rożnych sytuacjach. Jakie lecznicze cechy pojawiają się w kategorii „imbir właściwości” i kiedy warto sięgać po tę roślinę?

Wyjątkowe właściwości imbiru

W korzeniu imbiru odnaleźć można między innymi witaminę C, B1, B2, E, A i K. Jest również bogaty w wapń, potas, fosfor i żelazo. Szczególną wagę należy jednak przywiązać do zawartych w nim olejków eterycznych. To właśnie składniki z tej grupy sprawiają, że korzeń imbiru posiada właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, antywirusowe i wykrztuśne. Spożywanie go w czasie przeziębienia może więc okazać się doskonałym wyborem. Imbir wspomaga również koncentrację oraz dodaje energii. Dzięki zmniejszeniu lepkości krwi, obniża ryzyko powstawania zatorów i zakrzepów. Jego korzystny wpływ na ukrwienie komórek umożliwia podniesienie odporności organizmu. Imbir oddziałuje również na układ pokarmowo – trawienny. Łagodzi mdłości i likwiduje wzdęcia. Działa też żółciopędnie i rozkurczowo. Ponadto wspomaga apetyt. Spożywanie imbiru może przyczynić się do łagodzenia obrzęków spowodowanych zatrzymaniem wody w organizmie. Tan korzenna przyprawa posiada działanie rozgrzewające i jest uznawana za afrodyzjak.

Jak stosować imbir?

Imbir spożywany jest najczęściej w postaci naparów i herbatek. Bez problemu zakupić można rozgrzewające mieszanki ziół i przypraw do przygotowywania naparów. Takie napoje można również przyrządzać samodzielnie. Pokrojony w cienkie plastry kawałek korzenia zaleca się zalać gorącą, ale nie wrzącą wodą. Z dodatkiem miodu i cynamonu może być doskonałym remedium na przeziębienie. W okresie zimowym warto dodawać kilka plastrów imbiru do wypijanej herbaty. Osoby chcące spożywać imbir profilaktycznie i dla poprawy odporności mogą skorzystać ze wskazówek wschodniej medycyny. Szklankę imbirowego naparu zaleca się wypijać każdego dnia na czczo. Niewielki kawałek wystarczy zalać wodą o temperaturze ok. 80 stopni. Korzeń imbiru bywa również wykorzystywany w leczeniu zgagi. W tym celu powinno się włożyć do ust jeden plasterek i ssać go przez dłuższy czas. Zarówno w formie naparów, jak i syropów, imbir może być doskonałym remedium na infekcje górnych dróg oddechowych. Korzystne właściwości korzenia sprawiają, że warto umieścić tę przyprawę w domowej apteczce.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *