Zdrowie na co dzień
            
Melisa - właściwości i zastosowanie
Melisa lekarska to jedno z głównych ziół uspokajających. Zmniejsza bezsenność, stany lękowe, pomaga w depresji oraz nerwicy. Poza tym ma działanie obniżające cholesterol we krwi i poprawiające trawienie.

Wygląd

Melisa jest byliną dorastającą do 60cm wysokości. Jej łodyga jest wzniesiona, czterokanciasta, zielona z odcieniem fioletowym. Posiada liście ogonkowe, okrągławosercowate, ząbkowane na brzegach, w kolorze od ciemnej zieleni po żółto-zielony. Kwiaty są drobne, białawe lub jasnożółte, ułożone w niby okółki. Roślina jest miododajna, bardzo lubiana przez pszczoły. Ludową nazwę melisy: „cytrynowe ziele” zawdzięcza silnemu zapachowi. Jej woń wynika z zawartości cytrynowo pachnącego olejku, podobnego do tego występującego w trawie cytrynowej. W procesie suszenia traci swój cytrynowy zapach. Surowcem zielarskim jest ziele – Herba Melissae i liść – Folium Melissae. Wytwarza się z niego olejek melisowy – Oleum Melisse.

Uprawa

Melisa lekarska pochodzi znad Morza Śródziemnego i jest uprawiana w wielu krajach Europy, również w Polsce, przede wszystkim w województwach: wałbrzyskim, sieradzkim i leszczyńskim. W naszym klimacie wymaga do uprawy stanowiska ciepłego, osłoniętego od wiatrów. Preferuje gleby o wysokiej kulturze, żyzne, dostatecznie wilgotne i zasobne w wapń.

Melisę uprawia się z nasion, wysiewając je do inspektu lub na rozsadnik. Nasiona do inspektu wysiewa się w połowie marca, a na rozsadnik w końcu kwietnia lub na początku maja. Do gruntu rozsadę z inspektu wsadza się po 15 maja, a z rozsadnika w czerwcu lub w lipcu. W pierwszym roku uprawy otrzymuje się tylko jeden zbiór, a latach następnych ścina się dwukrotnie lub trzykrotnie. Zbiór ziela ścina się 5-10cm nad ziemią i przeprowadza w fazie tworzenia pączków. Drugi pokos wykonuje się przed ukazaniem się pączków kwiatowych. W sprzyjających warunkach można uzyskać trzy pokosy, które w przybliżeniu przypadają na koniec maja, koniec czerwca i sierpień. Ostatni zbiór powinien być przeprowadzany na tyle wcześnie, by rośliny mogły jeszcze odrosnąć przed zimą. Ściętej masy nie powinno się ugniatać, gdyż melisa łatwo się zaparza, a potem ciemnieje. Suszyć można w suszarniach naturalnych bądź termicznych w temperaturze do 35°.

Skład

Ziele melisy zawiera m. in.: olejek eteryczny, garbniki, kwasy organiczne, substancje gorzkie, śluz, żywice oraz sole mineralne.

Prawdopodobnie to dzięki obecności organicznych związków chemicznych zwanych terpenami, melisa posiada właściwości uspokajanie. Z kolei przypisywane jej działanie przeciwwirusowe jest możliwe przez taniny, substancje występujące również w czarnej herbacie.

Zastosowanie

Od dawna melisa znana była jako roślina miododajna i lecznicza. W starożytności sporządzano z niej okłady przy ukłuciach owadów lub pogryzieniach przez psa. Ponadto stosowano ja w leczeniu chorób kobiecych na tle zaburzeń miesięcznych, w chorobach przewodu pokarmowego oraz w celu zwalczania bólów głowy.

Obecnie głównym zadaniem melisy jest łagodzenie objawów zdenerwowania, stresu, zespole przewlekłego zmęczenia, nerwicy. Ze względu na uspokajające właściwości, napary z liści melisy oraz gotowe preparaty farmaceutyczne wykonane z ziela stosowane są przy bezsenności i problemach z zasypianiem. Pomaga także w migrenach, zawrotach głowy, nerwicach serca. Podczas gorączki schładza organizm. W przeprowadzonych eksperymentach na pacjentach z demencją i chorobą Alzheimera po zastosowaniu olejku z melisy zaobserwowano zmniejszenie nerwowości i poprawę funkcji umysłowych (zwiększa tempo wykonywania obliczeń). Według badań klinicznych, melisa ma działanie obniżające poziom cholesterolu we krwi. Poprawia także trawienie i zmniejsza niestrawność. Jest używana jako środek przeciwskurczowy i przeciwbakteryjny.

Zewnętrznie świeże liście stosuje się do sporządzania okładów na rany, oparzenia, wrzody. Krem z wyciągiem z melisy łagodzi niektóre objawy zakażenia opryszczką, mianowicie zmniejsza opuchliznę i zaczerwienienie.

Melisa jest wykorzystywana w przemyśle kosmetycznym i perfumeryjnym. W ziołowych mieszankach stosowana jest do tonizujących kąpieli i w kosmetykach do przetłuszczającej się cery i włosów. Napary wykorzystuje się również do płukania jasnych włosów przy wypadaniu i łupieżu.

W gastronomii oprócz delektowania się charakterystycznymi w smaku naparami z samej melisy można pić herbatki z mieszanek ziołowych. Świeże liście melisy dodaje się do schłodzonych, orzeźwiających napojów oraz do sałatek i deserów, z uwagi na ich przyjemny cytrynowy posmak. Melisa jest także stosowana do produkcji likierów.

Źródło: www.zdrowienacodzien.pl/a-39-melisa---wlasciwosci-i-zastosowanie/

Przeczytaj też
Tymianek - właściwości i zastosowanie
 
Bratek czyli fiołek trójbarwny - zastosowanie
 
Kozłek lekarski - właściwości i zastosowanie
 
Newsletter
Zapisz się do bezpłatnego newslettera
Polityka prywatności    |    Regulamin    |    Kontakt    |    Reklama    |    Pozostałe nasze serwisy
Serwis Zdrowie Na Codzień ma charakter edukacyjny. Redakcja portalu dokłada wszelki starań, aby informacje w nim zawarte były poprawne merytorycznie, jednakże decyzja dotycząca leczenia i postępowania w przypadku chorób należy do lekarza. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych na stronach serwisu.
© Copyright 2014 ZdrowieNaCodzien.pl