Strona główna
Zdrowie
Tutaj jesteś

Kilka informacji o właściwościach i zastosowaniu mąki ziemniaczanej

27 października 2019

Mąka ziemniaczana to niezwykły produkt. Pod niepozorną postacią białego, bardzo drobnego proszku kryje się bowiem nie tylko produkt spożywczy, lecz również artykuł o właściwościach przemysłowych i leczniczych. Czym właściwie jest mąka ziemniaczana i jakie są dokładnie jej właściwości i działanie?

Czym jest mąka ziemniaczana?

Mąka ziemniaczana, która często przyjmuje również nazwę skrobi ziemniaczanej, to bardzo sypki, niezwykle biały proszek, który uzyskiwany jest z ziemniaków. Cechą charakterystyczną tego produktu jest zjawisko chrzęszczenia w przypadku ściskania go w dłoniach.
Z czego jednak dokładnie składa się ten produkt? Około 80% składu to po prostu skrobia ziemniaczana. Pozostałe elementy to białko, a także liczne witaminy i minerały, takie jak witamina c, wapń, żelazo, potas, magnes, sód i cynk. Wszystko to powoduje, że skrobia ziemniaczana jest szeroko stosowana w najprzeróżniejszych branżach. Oczywiście znaleźć ją można w przemyśle spożywczym, lecz również w farmaceutycznym, kosmetycznym, a nawet chemicznym lub włókienniczym.

Mąka ziemniaczana — zastosowanie w kuchni

Zdecydowanie najpowszechniejsze zastosowanie mąki ziemniaczanej występuje w kuchni. Być może wiele korzystających z niej osób nie zdaje sobie nawet do końca sprawy, że używa takiego właśnie składnika. Jest on bowiem powszechnie spotykany np. jako zagęszczać do sosów. Wszystko dzięki temu, że poprzez mieszanie jej z ciepłą wodą, tworzy się gęsta, kleista zawiesina, która nie tylko jest przezroczysta, lecz również całkowicie neutralna smakowo. Nie ma więc żadnego wpływu na wygląd i na smak potraw, do których zostanie dodana. Oprócz tego bardzo często mąka ziemniaczana dodawana jest do pieczywa, czy też ciast, ponieważ skutecznie opóźnia ich starzenie się i czerstwienie.

Skrobia ziemniaczana właściwości lecznicze

Jak się jednak okazuje, skrobia ziemniaczana oprócz właściwości wykorzystywanych szeroko w kuchni, posiada także bardzo ciekawe właściwości lecznicze. Jest to bowiem doskonałej jakości środek wspomagający prace żołądka. Z tego powodu szeroko stosowana jest w przypadku kłopotów od strony układu pokarmowego. Pomaga nie tylko na niestrawność, lecz także na różnego rodzaju zapalenia i zaburzenia pracy żołądka. Świetnie nadaje się na biegunki bóle brzucha, nudności, a często również nawet na wrzody.
Skrobia to jednak nie tylko pozytywne działanie na żołądek, lecz również na skórę. Od wieku składnik ten szeroko stosowany był na różnego rodzaju oparzenia i podrażnienia skóry, w tym również te pochodzące od słońca. Jest to substancja, która nie tylko bardzo silnie wpływa na regenerację naskórka, lecz również jest całkowicie neutralna pod względem uczuleniowym. Powoduje to, że mączka ziemniaczana jest np. stosowana jako zamiennik pudru dziecięcego. Zamiast drogiego często uzyskiwanego chemicznie pudru, można do przewijania używać właśnie mączki ziemniaczanej.

Mączka ziemniaczana wykorzystywana do pielęgnacji włosów

Oprócz skóry również włosy mogą być pielęgnowane przy pomocy mączki ziemniaczanej. Jej stosowanie powoduje, że włosy stają się lśniące, miękkie w dotyku i niezwykle gładkie. Co bardzo ważne, w odróżnieniu od innych środków pielęgnacyjnych, skrobia ziemniaczana jest absolutnie neutralna dla włosów pod wieloma względami. Nie ma np. żadnego wpływu na to, czy włosy się rozjaśnią lub przyciemnią.
Jak jednak używać mąki ziemniaczanej do pielęgnacji włosów? Najlepiej przy jej pomocy wykonać maskę do włosów lub dodać ją do używanej na co dzień odzywki. Ostatecznie można też ją wymieszać z ciepłą wodą i przepłukać nią włosy. Oprócz tego mąkę ziemniaczaną można użyć jako suchy szampon, w celu usunięcia tłustej wydzieliny. Dlatego też, jeśli brakuje czasu na umycie i wysuszenie włosów, można szybko odświeżyć fryzurę, używając do tego celu właśnie mączkę ziemniaczaną. Wykonać to można poprzez wtarcie jej niewielkiej ilości w skórę głowy, a następnie po prostu włosy wyczesać.

Mąka ziemniaczana jako kosmetyk

Warto pamiętać także o tym, że mąka ziemniaczana jest bardzo dobrym produktem mogącym być wykorzystywanym do celów komatycznych. Z tego powodu osoby, które chcą używać kosmetyków pochodzenia tylko naturalnego, zdecydowanie powinny się zainteresować mąką ziemniaczaną. Wykorzystuje się ją do wykonywania maseczek na twarz. Szczególnie polecana jest taka maseczka osobom, które zmagają się z problemem zaczerwienionej, przetłuszczającej się skóry twarzy, która często prowadzi do kłopotów z jej kondycją i stanem wizualnym. Do wykonania takiej maseczki wystarczy tylko wymieszać trzy łyżki mąki, z trzema łyżkami mleka i odrobiną wody. Gotową maseczkę powinno się nałożyć bezzwłocznie na twarz i poczekać około 15 minut. Następnie całość trzeba przy pomocy ciepłej wody zmyć.

Redakcja zdrowienacodzien.pl

Witaj w naszej redakcji, gdzie zdrowie, dieta, stylowy lifestyle oraz troska o dzieci łączą się, by wspierać Cię w prowadzeniu zdrowego, aktywnego i pełnego energii życia rodzinnego! Jesteśmy miejscem, gdzie praktyczne porady dotyczące zdrowia, zrównoważonej diety, inspiracji lifestyle'owej oraz wychowywania dzieci łączą się, tworząc inspirujące źródło informacji dla Ciebie i Twojej rodziny.

MOŻE CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESOWAĆ

Zapalenie ucha
Czy jonizacja powietrza jest szkodliwa?
Nowoczesne metody ortognatyki

Jesteś zainteresowany reklamą?

Nowoczesne metody ortognatyki