Kaszanka – uwielbiana nie tylko na Śląsku

Na przestrzeni lat kaszanka stała się rozpoznawalna w niemal całej Polsce, choć tradycyjnie jada się ją na Śląsku. Przygotowana według starodawnej receptury zawiera w swoim składzie podroby wieprzowe, krew i kaszę jęczmienną. Doprawiona jest natomiast rosołem, dlatego jej smak jest tak unikalny i doskonały. Warto wiedzieć, gdzie można kupić dobrą kaszankę, aby skradła ona nasze serce i podniebienie już od pierwszego kęsa.

Uwaga na podróbki

Kaszanka, jak większość wyrobów wędliniarskich, doczekała się licznych podróbek, które nie tylko mają wątpliwy skład, ale i smak. Co ciekawe, nie oznacza to, że podróbka kaszanki jest znacznie tańsza od oryginału, dlatego tak trudno znaleźć kaszankę godną naszej uwagi. Należy patrzeć nie tylko na cenę, ale przede wszystkim skład i firmę, która ją wyprodukowała. W tym kontekście dobrze jest wybrać tradycyjną kaszankę, którą można zakupić w sklepie internetowym zdziadapradziada.pl. Dzięki najlepszej jakości składnikom wybranym do przygotowania kaszanki, z pewnością skradnie ona nasze serca do tego stopnia, że będziemy chcieli sięgnąć po więcej. Co ważne, kaszanka przygotowywana jest według unikalnych receptur, co zapewnia jej smak nie do podrobienia. Próbując tego produktu, nie będziemy już eksperymentować i poszukiwać dobrej jakości kaszanki, gdyż właśnie ją znaleźliśmy.

Jak jeść kaszankę?

Ślązacy nie mają problemów z jedzeniem kaszanki czy to na ciepło czy też na zimno. Stanowi ona dla nich zarówno bazę do dania głównego, jak i przekąskę pomiędzy posiłkami. Kaszanka jako podstawa dania może być podana z sałatką i nawet bez dodatku skrobiowego, gdyż sama w sobie zawiera już kaszę. Możemy jednak podać ją w towarzystwie ziemniaków lub chleba – wszystko zależy od naszych preferencji smakowych. Kaszanka doskonale sprawdzi się również na grilla. Możemy upiec ją solo bądź z różnego rodzaju dodatkami warzywnymi. Przykładem jest papryka czy cebula, które zawinięte w papier wraz z kaszanką dodają jej niesamowitego aromatu. Jeśli zaś chcielibyśmy zjeść kaszankę solo, wystarczy ściągnąć osłonkę i cieszyć się jej doskonałym smakiem, który może zostać wzbogacony różnego typu dodatkami, takimi jak ketchup, majonez czy musztarda. Z roku na rok coraz więcej osób przekonuje się do jedzenia kaszanki, zatem i liczba pomysłów na to, jak ją podać, wzrasta. Może ona stanowić również ciekawy i niebanalny dodatek do zapiekani warzywno-mięsnej lub możemy pokusić się o to, by wzbogacić o jej smak zupę. Wszystko zależy od naszych preferencji i umiejętności kulinarnych. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *