Sernik z jeżynami – nietypowa propozycja specjalnie dla Ciebie!

Jeżyny to jedno z tych sezonowych owoców, którymi zajadamy się najchętniej. Mają niespotykany smak, dzięki czemu świetnie sprawdzą się w wielu deserach – galaretkach, tartach, ale też cieście czekoladowym czy nawet serniku. Ten ostatni dzisiaj zrobimy.

Pyszny sernik z jeżynami!

Sernik na zimno z jeżynami to niebo w gębie – ten intensywny smak będzie śnił Ci się po nocach. Korzystaj zatem z okazji, że akurat jest sezon na te pyszne owoce. Najlepiej robiąc z nich to obłędne ciasto! Czego potrzebujesz? Oprócz jeżyn przyda Ci się także twaróg mielony, żelatyna, woda i cukier, a także herbatniki i jogurt naturalny. Zacznij od ułożenia spodu w foremce – to tylko herbatniki. Możesz je pokruszyć bądź ułożyć równo. Następnie zajmij się masą serową. Zmieszaj kilogram twarogu z kubkiem jogurtu naturalnego – możesz skorzystać z miksera. Podziel masę na dwie części. Jedna, ta serowa, jest już prawie gotowa. Druga potrzebuje jeszcze odrobiny magii. W pół szklanki gorącej wody wymieszaj dwie łyżeczki żelatyny. Poczekaj, aż ostygnie. W tym czasie zblenduj 300 gramów jeżyn z odrobiną cukru. Do pierwszej masy dodaj połowę żelatyny i miksuj – po chwili będzie gotowa. Do drugiej masy dodaj jeżyny, żelatynę i cukier – miksuj, aż całość pięknie się połączy. Teraz wystarczy wyłożyć na herbatniki masę twarogową i jeżynową. Włóż tortownicę do lodówki i dobie ciesz się pysznym sernikiem!

Ciasto czekoladowe z jeżynami

Jeśli masz jeszcze trochę jeżyn, zawsze możesz zrobić ciasto czekoladowe z jeżynami. Jest obłędnie pyszne. Potrzebujesz dwóch tabliczek czekolady, kostki masła, 200 gramów mąki pszennej, pół szklanki cukru, 3 jajek, odrobiny proszku do pieczenia i około 100 gramów jeżyn. Najpierw w rondelku rozpuść masło, a później dodaj do niego czekoladę. Gdy czekolada się rozpuści, zdejmij garnek z palnika i pozwól, by masa ostygła. W tym czasie zmiksuj jajka z cukrem. Następnie dodaj do nich masę czekoladową, mąkę i proszek do pieczenia. Mieszaj dokładnie, by składniki się połączyły. Jeżyny ułóż na dnie foremki. Przelej do niej masę i włóż całość do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piecz przez 40 minut.

Jest tyle sposobów na zajadanie się jeżynami i tak mało czasu, by to robić. Nie marnuj go zatem i koniecznie zrób oba desery, by cieszyć się smakiem tych pysznych owoców.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.