Jedną z najpopularniejszych przypraw na naszym stole jest ocet. Produkt ten powstaje w wyniku fermentacji produktów, które zawierają w sobie cukier. Poszczególne rodzaje różnią się właściwościami, mocą działania, zapachem oraz smakiem. Są one niezwykle ważne dla każdej pani domu, gdyż przyczyniają się do zwiększenia walorów smakowych wielu potraw. Poza tym mogą korzystnie wpływać na nasze zdrowie. Jakie ich rodzaje są warte naszej uwagi? Przede wszystkim ocet winny. Ale też ocet spirytusowy, balsamiczny oraz ryżowy.
Walory i zastosowanie octu spirytusowego
Ocet spirytusowy jest najtańszym i najpopularniejszym wyrobem. Powoli jednak odchodzi w zapomnienie, gdyż inne produkty tego typu zyskują większe uznanie. Spirytusowa odmiana octu ma ubogie walory smakowe i zapachowe. Powstaje w wyniku fermentacji spirytusu. Zazwyczaj spotykamy roztwory sześcioprocentowe, ewentualnie dziesięcioprocentowe. W kuchni najczęściej stosuje się go do sosów i marynat. Poza tym polewa się nim galarety. Można też użyć go – podobnie jak octu winnego – do różnego rodzaju mięs. Co prawda poprawia apetyt i pobudza trawienie, ale z drugiej strony jeśli jest stosowany w zbyt dużych ilościach – działa szkodliwie na organizm. Ma za to szerokie zastosowanie w praktyce. Usuwa kamień z czajnika. Dodany do prania odświeża barwę tkanin. Nadaje się też do czyszczenia miedzi i mosiądzu.
Niezbędny dodatek do potraw
Ocet winny – jak sama nazwa wskazuje – powstaje z wina. Do jego produkcji nadaje się zarówno wino białe jak i czerwone. Z tego pierwszego powstaje ocet bardziej delikatny. Zazwyczaj jest używany do sałatek, zup i marynat. Ocet z czerwonego wina świetnie nadaje się do czerwonego mięsa oraz wszelkiej dziczyzny. Jeśli produkt tego rodzaju jest dobrej jakości, to możemy liczyć, że zaopatrzy nasz organizm w fosfor, magnez oraz potas. W warunkach domowych ocet winny uzyskuje się w bardzo prosty sposób. Wystarczy na okres dwóch tygodni pozostawić otwartą butelkę z winem wytrawnym. Tak odstały produkt uzyskuje lekko kwaśny smak z nutą owocowego posmaku. Będzie się wyśmienicie nadawał do delikatnych marynat. Można go też użyć do warzyw i mięsa drobiowego.
Ocet o leczniczych właściwościach
Z octem winnym związane są właściwości lecznicze. Zawiera on w sobie witaminę A, C, E, oraz witaminy z grupy B. Posiada też kwas mlekowy i pektyny. Ma działanie odchudzające, odtruwające oraz odkwaszające. Wspomaga leczenie drożdżycy, przeziębień i chorób reumatycznych. Produkt ten cechuje ciemnobrązowy kolor i smak słodko-kwaśny. Jego konsystencja jest lepka i gęsta. W porównaniu z innymi wyrobami tego typu ocet winny jest dość drogi, gdyż zanim trafi na sklepowe półki, musi dojrzewać w beczkach drewnianych przez okres wielu lat.