Strona główna
Dziecko
Tutaj jesteś

Zielona kawa – czym jest i czy warto po nią sięgnąć?

24 lutego 2021 zielona kawa


Zielona kawa zdobyła popularność dzięki swoim prozdrowotnym właściwościom. Po ten wyjątkowy napar sięga wiele osób. Znana jest głównie ze względu na wspomaganie odchudzania i dostarczanie organizmowi wielu witamin. Czym dokładnie jest ten produkt i dla kogo będzie odpowiednim wyborem?

Czym dokładnie jest zielona kawa?

Omawiany rodzaj kawy powstaje dokładnie z tej samej rośliny, co popularna, czarna kawa. Produkt to dojrzałe nasiona czerwonych jagód kawowca. Różnica polega na tym, że w przypadku zielonego odpowiednika znanego specyfiku nie stosuje się procesu prażenia. Ziarna tradycyjnej kawy poddaje się obróbce termicznej w wysokiej temperaturze. Właśnie ze względu na rezygnację z tego procesu, ziarna kawy posiadają zielony kolor. Brak prażenia wpływa na zachowanie większej ilości walorów odżywczych. Kawa zielona nie ma tak kwaśnego odczynu, jak jej palona odpowiedniczka. Dlatego też jest bardziej przyjazna dla układu pokarmowego i nie przyczynia się do zakwaszenia organizmu w tak dużym stopniu. Jak smakuje napar z ziaren, które nie zostały poddane prażeniu? Kawa zielona jest delikatniejsza i mniej goryczkowa od czarnej. Ze względu na substancje występujące w niepalonych ziarnach, ma również lekko kwaskowaty posmak, porównywany do ziołowej herbaty.

Czy warto się na nią zdecydować?

Kawa o zielonym kolorze to z pewnością ciekawostka dla osób poszukujących nowych smaków i doświadczeń. Warto jednak wiedzieć, że jej spożywanie może okazać się również bardzo korzystne dla zdrowia. W zielonej kawie odnaleźć można witaminę C, B1, B2, B12, kwas foliowy i kwas pantotenowy. Jest również bogata w cynk, fosfor, potas, magnez, mangan, sód, wapń i żelazo. Jednym z głównych zarzutów wobec tradycyjnej kawy jest to, że ze względu na zawartość kofeiny, wypłukuje ona z organizmu cenne składniki mineralne. Tymczasem jej zielony odpowiednik może zniwelować ten skutek dzięki wysokiej zawartości składników odżywczych. Jedną z najważniejszych substancji odnajdowanych w zielonej kawie jest jednak kwas chlorogenowy. Posiada on właściwości regulujące poziom cukru we krwi. Oprócz cukrzyków, chętnie sięgają po niego osoby starające się schudnąć. Kwas chlorogenowy pomaga bowiem w zwalczaniu otyłości. Okazuje się również korzystnym wyborem w walce z nadciśnieniem tętniczym.

Kawa zielona posiada ok. 5% mniej kofeiny niż jej palony odpowiednik. Jest korzystnym wyborem dla osób poszukujących prozdrowotnej alternatywy dla codziennie spożywanego naparu. Ze względu na swoją odmienność, z pewnością jest warta spróbowania.

Redakcja zdrowienacodzien.pl

Witaj w naszej redakcji, gdzie zdrowie, dieta, stylowy lifestyle oraz troska o dzieci łączą się, by wspierać Cię w prowadzeniu zdrowego, aktywnego i pełnego energii życia rodzinnego! Jesteśmy miejscem, gdzie praktyczne porady dotyczące zdrowia, zrównoważonej diety, inspiracji lifestyle'owej oraz wychowywania dzieci łączą się, tworząc inspirujące źródło informacji dla Ciebie i Twojej rodziny.

MOŻE CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESOWAĆ

pyłek kwiatowy właściwości
sok z aloesu właściwości
jakie białko wybrać

Jesteś zainteresowany reklamą?

jakie białko wybrać